Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Planthunting met Netelvuur

Kruidenkwekerij en distillerie Netelvuur

 

Netelvuur is een biologische kruidenkwekerij en distillerie. Christel Van Vooren is samen met haar partner zaakvoerder van dit bedrijf in Oostwinkel. Wim Slabbaert en ik hadden in het najaar van 2015 een boeiend gesprek met Christel.

 

Wie zijn jullie en wat was de drijfveer om dit bedrijf op te starten?

Christel: “We zijn beiden jurist van opleiding. Na jaren op de dienst Sociale Zekerheid had ik nood aan een nieuwe uitdaging, meer werken met de handen en in de natuur. Puur uit interesse volgde ik bij SYNTRA een opleiding kruidenteelt en herborist. We woonden toen nog in Gent, maar mijn ouders hadden in Oostwinkel een lapje grond dat niet meer werd gebruikt. In april 2002 richtte ik er, eerst halftijds maar na enkele jaren voltijds, ons bedrijf Netelvuur op.” (Ondertussen woont het gezin met twee opgroeiende kinderen van negen en elf jaar in Oostwinkel).

 

Jullie bedrijf legde een hele weg af. Vertel daar eens iets meer over?

“We zijn oorspronkelijk begonnen als drogerij, maar dat idee hebben we vrij vlug opgegeven omdat het niet rendabel bleek te zijn. Een lezing van Michel Vanhove heeft me overtuigd om over te schakelen op de productie van etherische oliën. We reisden vaak naar Zuid-Frankrijk om er de stiel van het distilleren van kruiden te leren. We waren ervan overtuigd dat dit ook op een kleinschalige manier kan. Intussen zijn we meer dan tien jaar bezig met de biologische teelt van aromatische planten en de distillatie ervan op het bedrijf zelf. Wij zijn fier te mogen zeggen dat we de enige in België zijn die dit doen!” (Christel glundert). “We stellen hoge eisen aan onze distilleerketels om de geuren van onze kruiden zoals lavendel, dragon, tijm en salie optimaal te kunnen bewaren.”

 

Intussen is er ook ‘Aarde-nd-werk’.

“Het idee van het drogen van kruiden is in de loop der jaren blijven hangen en ik had het nog niet definitief opgeborgen. Met de coöperatieve vennootschap ‘Aarde-nd-werk’, dat nog in de kinderschoenen staat, telen en drogen we planten en verwerken deze tot plantpoeders (voor gebruik in de keuken) en theekruiden. Via de integratie van kansengroepen geeft de coöperatie invulling aan haar sociaal oogmerk.”

 

Jullie werken met die coöperatie nu ook samen met Natuurpunt.

“Klopt. In 2012 hadden we de eerste gesprekken met Natuurpunt om naast gecultiveerde planten ook planten uit de natuur te verzamelen. Aanvankelijk reageerde Natuurpunt aarzelend, omdat plukken in natuurgebieden met de nodige omzichtigheid moet gebeuren. We legden alle modaliteiten vast in een overeenkomst. Het project kreeg de naam ‘planthunting’. We oogstten dit jaar planten uit het Maldegemveld en het Torrebos. Onlangs waren dat de bladeren van bramen en brandnetels die verwerkt worden in onze ‘Landschapsinfusie’.”

“We plukken enkel courante planten en uitsluitend op afgebakende plaatsen, in nauwe samenspraak met de mensen van Natuurpunt. Ondertussen zijn er ook andere natuurgebieden in en buiten het Meetjesland waar we kruiden oogsten, steeds met respect voor het behoud en de garantie dat ze er niet zullen verdwijnen.”

De producten gemaakt met planten uit Natuurpunt-gebieden zijn voorzien van het Natuurpunt-logo. Van de verkoopprijs van deze producten gaat een deel naar het Meetjeslands reservatenfonds. Daarmee kan Natuurpunt nieuwe Meetjeslandse natuur aankopen.

“Voor de planthunting hebben we gemotiveerde vrijwilligers nodig die zo’n 4 tot 8 uur per dag willen plukken. Verschillende verenigingen helpen ons daarbij. We gaan ongeveer elke maand een dagje plukken. Iedereen kan trouwens aansluiten bij de planthunting”, zegt Christel uitnodigend. De plukkalender vind je op www.aardendwerk.be/planthunting.

 

Welke inspanningen leveren jullie op vlak van milieu voor de verwerking van de producten?

“Het verwarmen van de stoomdistillatieketel doen we met gas, want voor het distilleren heb je hoge temperaturen nodig. De ketel van 1.000 liter is een behoorlijke investering en we verwerken zo’n 200 kg planten per  ketel, vooral lavendel. De ketel draait twee maanden per jaar en verbruikt dus heel wat energie, die we via een stoomgenerator op peil trachten te houden. We hebben geen opslag van stoom, enkel een klein vat dat permanent stoom levert en tijdens die periode continu wordt gebruikt. Na het installeren van zonnepanelen hopen we zelfvoorzienend te worden; de drooginstallaties werken bijvoorbeeld op elektriciteit.”

Per distillaat heeft Netelvuur zo’n 10.000 liter koelwater nodig: regenwater dat via het dak opgevangen en in citernes bewaard wordt in een gesloten circuit. Het koelwater wordt dus telkens hergebruikt.

“Als biologisch bedrijf gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen, wat wil zeggen dat we heel wat uren spenderen aan wieden tussen de planten. We doen ook aan thermische en mechanische onkruidbestrijding. Onze twee werknemers, onze medewerkers van kansengroepen en vrijwilligers zijn onmisbaar om de producten bio te houden. Het bestrijden van ziektes doen we vooral via teeltwisseling en door de juiste natuurlijke producten in te zetten. Zo gebruiken we valeriaan om de bodem te ontsmetten en om ongewenste planten te onderdrukken.”

 

Hoe geraken klanten tot bij jullie?

“We richten regelmatig workshops in waarop je je eigen verzorgingsproducten kan maken. We geven ook distilleerworkshops, een jaaropleiding aromatherapie en een stage kruidenverwerking. Verder zien we uit naar mensen die ons bedrijf komen bezoeken, onder meer tijdens de Meetjeslandse Gordel, opendeurdagen en bezoeken door groepen en verenigingen.”

Netelvuur werkt met verse planten uit het eigen bedrijf en uit de natuur via het planthunting-project. De verkoop verloopt grotendeels via de Netelvuur-winkel en in eigen land. “We leveren aan Voedselteams, maar ook aan Bio-Planet. De winkel op het bedrijf is open op zaterdagnamiddag.” Je kan ook per mail bestellen. Een echte webwinkel is nog in opbouw.

 

Dat jij een creatieve en dynamische duizendpoot bent is wel duidelijk. Heb je een nieuwjaarswens?

“We hebben in ons project al veel tijd en geld gestoken en hopen dat het rendabel blijft. Ik wens dat elke Meetjeslander kan proeven van één van onze kruidentheetjes uit eigen streek. Maar bovenal is onze grootste wens en oproep om zorg te dragen voor de aarde.”

 

Daniel Acke

 

Wat is distilleren?

Via stoomdistillatie worden de etherische oliën uit planten geëxtraheerd. De stoom gaat door het vat waarin de plantendelen zitten, koelt af en condenseert. De vluchtige bestanddelen die zich afscheiden van de gecondenseerde stoom (intussen terug water) vormen de etherische olie. De olie drijft op het water en kan dus gemakkelijk gescheiden worden. Het water met daarin andere vluchtige bestanddelen van de planten vormen het hydrolaat (zoals rozenwater).

Netelvuur gebruikt  drie distillatieketels: één van 1.000 liter voor etherische oliën,  één van 200 liter en één van 60 liter, vooral gebruikt voor hydrolaten.