Ik ben altijd een beetje teleurgesteld als ik een (insecten)gids met foto’s in handen krijg. Detailtekeningen zeggen volgens mij nog altijd veel meer dan foto’s. Gelukkig worden in dit boek bij de meeste soorten verschillende foto’s afgebeeld, zoals een detail van de kop, de larve en een overzichtsbeeld.

In het inleidende deel vind je meer informatie over de levenswijze en -cyclus. De verschillende ordes worden kort besproken. Je vindt ze ook op de coverflap terug met telkens een andere kleur, die ook bij de soortenbespreking terug komt. Dat maakt het handig om te bladeren en de verschillende ordes te leren kennen. En hoewel het geen insecten zijn, worden achteraan toch ook enkele spinnen, schorpioenen en ander grut besproken.

Deze gids is erg praktisch om de algemene soorten te leren kennen. Ook voor gevorderde kijkers staan er leuke platen in het boek, bijvoorbeeld van de eitjes van het goudoogje of de sleedoornpage. Jammer dat veel soorten nog geen Nederlandse naam hebben, waardoor we ons vaak tevreden moeten stellen met de on-sexy wetenschappelijke naam.

Gaea Rysselaere

Insectengids (Heiko Bellman)
Utrecht: Tirion, 2014
447 p.
ISBN 978 90 5210 9640
29,99 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum