Hip en retro is in. Vooral in de doe-het-zelf-sector vind je vaak dit soort boeken. Dit is er eentje dat zich vooral verdiept in het ‘upcyclen’: afval een nieuw leven geven. “Maar dit is een vrouwenboek,” luidde het thuis, terwijl ons inkijkexemplaar met een zwaai aan de kant werd gegooid. U weze gewaarschuwd.

En inderdaad, het boek begint al met wat naaierij: oude kleren worden nieuwe kleren, afval wordt sieraad. In de schoonheidsafdeling leer je alles over je eigen parfum, tandpasta, haarproducten en meer. Er zitten ook enkele recepten in dit frivole werk. De keukenhulpjes zijn (niet altijd even) interessant. Je leert ovenwanten uit afgedankte kleren en herbruikbare tasjes voor groenten en fruit maken. Vanaf nu gaan we met onze eigenhandig gemaakte boodschappentasjes naar de winkel, ook in de versafdeling! Als uitsmijter krijg je nog wat tips om je eigen wasproducten te maken en om je huis te decoreren en sorteren.

Voor elk hoofdstuk ging de auteur te rade bij gespecialiseerde vriendinnen. Persoonlijk interesseert het me minder wat de ‘verblijdingen’ en ‘meest geliefde eco-objecten’ van deze personen zijn. Wel handig is de link naar de blogs waarop je deze ecovrouwen kan volgen.

Ik ergerde mij soms aan het hippe taalgebruik. Het begint al bij de inleiding: “Kom binnen, zet u! In de komende tweehonderd-en-een-kauwgom pagina’s…” en “Na de puppy-ogen-truc bezweken mijn ouders.” Na enkele boeken in deze stijl heb je het wel gehad. Maar verder een erg inspirerend boek dat smaakt naar meer. En nu moet ik dringend naar de Kringwinkel.

Gaea Rysselaere

Art d’Eco. De kunst om toffe dingen te maken met wat je (meest)al hebt (Kelly Eeckhaut)
Leuven: Davidsfonds, 2014
223 p.
ISBN 978-90-5826-994-2
22,50 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum