Deze handige gids is gebaseerd op de zaaiagenda van Velt, die je gratis op www.velt.be kunt downloaden. Dit boek is natuurlijk veel uitgebreider; een eerste versie verscheen blijkbaar al in 2007. Eerst krijg je uitleg over het teeltplan en de verschillende groepen die je daarbij moet onderscheiden. Om succesvol te tuinieren is het immers belangrijk om bepaalde regels in acht te nemen. In de kalender zelf vind je naast mogelijke zaaidagen allerlei andere info zoals de afkomst, of de groente geschikt is om in potten te telen en of het zaad biologisch verkrijgbaar is. Ook wie zaait volgens de maanstanden vindt hier zijn gading. Na het jaaroverzicht volgt nog een overzicht van de groenten en bij welke groep ze ingedeeld zijn, handig voor je wisselteeltplan. Gemiste kans hierbij is het verwijzen naar de bladzijden in de jaarkalender. Je moet dus bladeren door de kalender om te weten wanneer je een bepaalde groente moet zaaien.

De vrolijk geïllustreerde agenda laat je trouwens kennis maken met meer groenten dan enkel bloemkool en wortelen.

Deze zaaiagenda bewijst dat je zo goed als het jaar rond kan tuinieren. Maar misschien download je toch ook best die Velt-kalender om je eigen aantekeningen te maken.Ooit van mizuna of van roodlof gehoord? Wie er zin in heeft, krijgt helemaal achteraan nog de groentelijst met de adressen waar je zaad kan kopen.

Gaea Rysselaere

Zaaiagenda. Complete gids voor zaaien en oogsten in de moestuin. 90 groentesoorten en 1100 groenterassen (Hans van Eekelen)
Zeist: KNNV, 2014
263 p.
ISBN 978 90 5011 477 6
29,95 euro