Koken met wilde planten is plezierig, dat merk je aan dit boek. De aantrekkelijke, frisse foto’s doen je verlangen naar onkruid. Laat het zevenblad en de brandnetels maar komen! Over de daslook matig ik mijn enthousiasme, want die plant is in België beschermd (het boek is vertaald uit het Duits, misschien is dat daar niet het geval). Uiteraard geldt dit niet voor planten die je in je eigen tuin hebt aangeplant.

Het boek is ingedeeld volgens de seizoenen. Het meest inspirerend is de lente. Daarin wordt gebruik gemaakt van kruiden die we niet meteen associëren met ‘eetbaar’. Lievevrouwebedstro in zoete gerechten, zevenblad met Turks brood? Of wat dacht je van pasta met hop of een brandnetelomelet?

Het aantal kruiden dat wordt vermeld, is beperkt. Het zijn vooral de recepten die prikkelen. In de zomer wordt een scala aan recepten met vlierbloesems tentoongespreid. En de cakerol met rozenblaadjes zal ongetwijfeld bijval oogsten op je tuinfeestjes. De herfst heeft eerder het gekende lekkers in petto: bessen, noten en paddenstoelen.

Een boek om van te smullen. Een overzichtje van welke planten wanneer te plukken zijn met verwijzing naar de recepten, was ook handig geweest.

Gaea Rysselaere

Koken uit de natuur. Lekker, gratis en gezond (Diane Dittmer)

Kosmos, 2016
160 p.
ISBN 978 90 2156 311 4
16,99 euro