Deze handleiding moet je op je avonturen door de (woeste) natuur loodsen. Heb je problemen met je ogen, dan moet je zeker een leesbril meenemen. Het kleine lettertype en de afgeronde hoeken van deze zakgids zorgen er dan weer voor dat het gemakkelijk meeneemt. Het gamel (‘mess tin’) waarin het boek zit verpakt, lijkt mij dan weer minder praktisch.

In een uitgebreid hoofdstuk komt de voorbereiding van je reis aan bod. Niet alleen het gebied waar je heen reist is belangrijk, maar ook je uitrusting en materiaal voor in noodgevallen. In het volgende hoofdstuk ga je op weg: leer een rivier oversteken of een slee maken, maar ook je 4×4 uit de modder trekken of een vlot bouwen. Het hoofdstuk kamperen is ook nuttig voor wie het niet naar de andere kant van de wereld reist. Leer verschillende soorten vuren maken, knopen leggen of een kamp bouwen in verschillende soorten gebieden. Drinkbaar water maak je in noodsituaties zelf en met deze zakgids weet je ook even te overleven op het wild in de buurt.

In het boek is heel veel aandacht voor veiligheid en wat te doen in gevaarlijke situaties of bij ongevallen. En dat is maar goed ook.

Gaea Rysselaere

Het survival handboek. Dé voorbereiding op iedere survivaltocht (Colin Towell)

Kosmos Uitgevers, 2017
ISBN 978 90 215 6549 1
319 p.
20 euro

Er is een inkijkexemplaar van het boek aanwezig in ons documentatiecentrum