De auteur van het boek is medestichter van Yggdrasil, een pionier in natuurlijk tuinieren. De ervaringen die je in het boek leest, zijn dan ook niet uit de lucht gegrepen maar stoelen op jarenlange ervaring. Met vallen en optaan.

Hoewel het boek het niet expliciet heeft over permacultuur, volgen de principes wel grotendeels die werkwijze. Tuinieren wordt bevattelijk gemaakt door het uit te leggen als ‘met zeven rode koffers op reis vertrekken’. Hoewel op reis gaan met zeven koffers wel erg veel is, zijn de zeven tuinprincipes heel eenvoudig, zoals het belang van je tuinontwerp, zorg voor de bodem, mulchen en combinatieteelt. Je vindt hier geen ingewikkelde teeltschema’s, geen uitgebreide handleiding om te gaan tuinieren. Wel veel beelden die laten zien hoe je je tuin klaar maakt en een fenologietabel (de activiteit van een plant of dier vertelt je wat je op dat moment in je tuin moet doen, bijvoorbeeld kikkers beginnen te kwaken in de lente: spinazie zaaien). Het belangrijkste is dat je de zeven koffers (op eigen tempo) combineert tot de ideale moestuin. Eens zien of het werkt…

Dit boek kan je op weg zetten om op een natuurlijke manier te gaan tuinieren. Een duwtje in de rug voor de twijfelaars die graag een moestuin willen starten, maar ook een prikje voor wie al tuiniert maar dat doet met bijvoorbeeld zware grondbewerking of bemesting.

Dit boek doet nadenken over onze manier van tuinieren. Het doet je uitzien naar een tuin waar je minder tijd steekt in wieden en bodembewerking, maar des te meer kan bezig zijn met je groenten en genieten van de oogst en de dieren die mee van je tuin profiteren. Begin alvast met het verzamelen van mulchmateriaal en compost. En schaf dat boek maar aan, of abonneer je op de digitale nieuwsbrief van Yggdrasil.

Gaea Rysselaere

Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin (Frank Anrijs)

Yggdrasil bvba, 2016 (verdeeld door EPO distributie)
280 p.
ISBN 978 90 9030 127 3

24,95 euro