Rijke geschiedenis

Wie houdt van een vette kluif, heeft er aan dit boek wel één. Auteur Marcel De Cleene is geen onbekende in de kruidenwereld. En aan zijn naam is vanaf nu dit indrukwekkend (levens?)werk verbonden.

Er wordt terug gegaan naar bronnen tot de eerste eeuw. Meer dan 100 bij ons voorkomende kruiden worden beschreven. Er wordt per kruid gekeken wat de toepassingen waren/zijn. Dat blijkt nogal eens te verschillen en elkaar zelfs tegenspreken, afhankelijk van de bron en de tijd. Dit wordt telkens overzichtelijk weergegeven in tabellen met de lichaamsdelen waarop het kruid werd toegepast.

Het boek is sober geïllustreerd, maar dat is ook nodig om de aandacht te houden bij de schat aan informatie. De illustraties, een selectie prachtige oude tekeningen van kruiden, geven de nodig rust in het werk en ondersteunen de geschiedkundige waarde.

Wie zelf bezig is met kruiden of kruidencursussen geeft, vindt in dit werk een onuitputtelijke bron van informatie en weetjes.

Gaea Rysselaere

De historia naturalis. Geschiedenis van de kruidengeneeskunde (Marcel De Cleene)

Sterck & De Vreese, 2019
687 p.
ISBN 978 90 5615 511 7