Vogels voor kids

Na de slimste vogelgids voor volwassenen is er nu ook de junior-versie, vanaf zeven jaar. De vogels worden op een frisse manier voorgesteld, gelukkig niet met de overdaad die veel kinderboeken onrustig maakt. De pijltjes op de foto’s laten de kinderen (zonder het expliciet en ingewikkeld te hoeven uitleggen) meteen ook kennis maken met termen als ‘vleugelpennen’, ‘oogstreep’ of ‘stuit’.

Naast algemene info die je in elke vogelgids verwacht, wordt ook gewezen op het feit dat je de soort misschien kan verwarren met een andere soort (met vermelding van de bladzijde). De vogels zijn ongebruikelijk gerangschikt: op grootte. Dat maakt het wat verwarrend voor wie gewoon is om met klassieke vogelgidsen te werken, maar het kan voor kinderen wel inzichtelijker zijn. Alleen is het niet altijd eenvoudig om in te schatten hoe groot een vogel is. Een clever hulpmiddeltje daarbij is de ‘schuifmaat’ die bij elke vogel is vermeld. Wat ik een beetje mis vooraan is een index, zodat je nog sneller kan zoeken in de categorie van grootte.

Na elk hoofdstuk staan leuke doe-opdrachtjes, die misschien beter waren gebundeld in een apart hoofdstuk. Althans voor kinderen die de gids niet als ‘bladergids’ maar als ‘veldgids’ gebruiken. Ook goed gevonden is het lijstje achteraan, waarin de beginnen de vogelaar zijn eerste waarnemingen kan optekenen en zo gestimuleerd wordt om verder te gaan dan kijken!

Gaea Rysselaere

De slimste vogelgids junior (Jan Rodts)

Houtekiet, 2020
221 p.
ISBN 978 90 8924 854 1