Over de landbouw van de toekomst

De boerderij Ferme du Bec Hellouin is een begrip in permacultuur-kringen. Maar als je dit boek achter de kiezen hebt, begrijp je dat ze veel meer doen dan enkel boeren volgens permacultuurprincipes. Het gedreven koppel (dat trouwens niet uit een boerenfamilie of vanuit een landbouwopleiding van start ging) bestaat uit twee rasechte pioniers die nieuwe landbouwvormen uittesten en oeroude technieken toepassen en verfijnen naar onze hedendaagse landbouwcultuur. Daarbij wordt altijd uitgegaan van respect voor natuur, omgeving en mens.

Het boek leest als een trein en smaakt naar meer. Want wie echt de handen uit de mouwen wil steken, blijft met dit boek wel op zijn honger zitten. ‘Zaaien met toekomst’ wordt aangekondigd als een werk waarin vooral hun visie en algemene werkwijze aan bod komt, dus eigenlijk was ik gewaarschuwd wat die honger betreft. Het interessante is dat op deze boerderij ook stevig aan wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan en hier wordt in het boek ook ruimschoots naar verwezen. Dat bevestigt alleen maar dat de landbouw ook op een andere manier mogelijk is. Bijzonder is ook dat op de boerderij (op een rendabele manier) een minimum aan mechanisatie wordt gebruikt, dus geen tractors, onkruidwieders en bosmaaiers.

Trouwens intussen heeft La Ferme du Bec Hellouin ook een lijvig, driedelig handboek uit over de praktische uitwerking van een permacultuur-boerderij. Het werk richt zich zowel tot de kleine tuinders als tot professionele telers. Uit navraag blijkt dat Uitgeverij Van Arkel het niet haalbaar ziet om dit huzarenstuk te vertalen naar het Nederlands. Hopelijk is er een andere uitgeverij die dit wel ooit ziet zitten…

Wil je meer weten over het permacultuurproject Bec Hellouin, ga dan zeker eens ‘bladeren’ op www.fermedubec.com. Onder het motto ‘kennis is er om te delen’ vind je er heel wat gratis filmpjes en informatie over permacultuur.

Gaea Rysselaere

Zaaien met toekomst. Normandië – La Ferme du Bec Hellouin (Charles en Perrine Hervé-Gruyer)

Jan van Arkel, 2019
269 p.
ISBN 978 90 6224 041 8