Welke boom voor jouw tuin?

De omvang van dit boek maakt alvast één ding duidelijk: de keuze voor jouw boom zal na het lezen van dit werk erg doordacht geweest zijn.

De auteur leek wel een volledig naslagwerk te willen maken over geschikte tuinbomen: van de vraag “Wat is een boom?” over de moeilijke discussie inheems-uitheems tot wat een boom voor jouw tuin kan betekenen, alle aspecten komen aan bod. Ook de manier waarop je een boom plant en het verband met de bodemgesteldheid komen uitgebreid aan bod. Het enige wat ik mis, is een hoofdstuk over al dan niet en ‘verantwoord’ snoeien en een verwijzing naar professionele boomverzorgers. Want je kan nog zoveel bomen aanplanten, als ze niet goed onderhouden worden en geen kans hebben op een lang leven, dan is het dweilen met de kraan open.

In het tweede deel maakt de auteur plaats voor verschillende keuze-aspecten: wil je een boom met mooie bladeren? Of spreekt de kleur je aan? Wil je liever bijen aantrekken of zoek je eetbare vruchten? Er worden telkens bomen aangereikt die voldoen aan de genoemde verwachtingen.

Het boek geeft mij sterk de indruk dat de (overigens gerenommeerde) auteur al zijn bomenkennis met ons wil delen. Ik vraag mij alleen af wie hij als doelpubliek voor ogen heeft. De meeste mensen gaan voor het planten van een boom geen lijvig werk aankopen.

Persoonlijk vind ik ook dat er sterk wordt gefocust op niet-inheemse soorten, vooral dan Aziatische soorten – wat niet zonder gevaar is: vaak komen insecten en ander organismen uit die landen met de bomen mee naar hier. Het voorkomen van het aantal soorten insecten bij een inheemse eik blijkt trouwens veel hoger dan bij een Amerikaanse eik, bijvoorbeeld, dus waarom zouden we (zeker met het oog op monumentale bomen) niet proberen om in de eerste plaats in te zetten op inheems?

(Al dan niet inheemse) boomsoorten die vrij groot worden, lijken niet geschikt voor een kleine tuin. Ik vind het eengemiste kans dat bij de soorten niet vermeld staat of ze ook geschikt zijn in hagen of dat ze – mits een goede snoei – ook klein kunnen blijven en dus geschikt zijn voor kleinere tuinen. Denk maar aan (haag)beuk, eik of veldesdoorn.

Gaea Rysselaere

De juiste boom voor elke tuin (Martin Hermy)

Sterck & De Vreese, 2020
384 p.
ISBN 978 90 5615 661 9