De nieuwe landbouw

De landbouw van de toekomst? Dat is eigenlijk de landbouw van het verleden: bomen en struiken gecombineerd met een- en meerjarige gewassen en vee. Weliswaar is die gecombineerd met de kennis én een heleboel exotische plantensoorten waarover we momenteel beschikken.

De auteur is geen onbekende in de wereld van de voedselbossen. In dit werk ging Oostwoud een paar keer de grens over om ook bij ons enkele permacultuurprojecten te komen bekijken. Ze worden tussen inhoudelijke teksten besproken aan de hand van een grondplan waarop de voornaamste soorten en de indeling van de tuin tot uiting komen. Interessant is het stuk over plantengemeenschappen: hoe je de link kan leggen tussen het voorkomen van bepaalde soorten en de bodemgesteldheid, maar ook waarom bepaalde soorten elkaars gezelschap opzoeken en hoe je die kan vervangen door een eetbare variant.

Dit keer vergaloppeert Madelon Oostwoud zich hier en daar een beetje. Het boek is interessant, maar lijkt wat snel-snel geschreven. De taal- en tikfouten storen. En ook de structuur van het werk zit niet helemaal goed.

Het werk bevat, net zoals de andere boeken van Oostwoud, een bijlage met een overzicht van mogelijke planten voor een voedselbosrand.

Gaea Rysselaere

Voedselbosrand. Boslandbouw, eetbare bomen en planten in rijen en randen (Madelon Oostwoud)
KNNV, 2021
168 p.
ISBN 978 90 5011 835 4