zaterdag 26 juni 2021

Meetjeslands Krekengebied van Assenede

Tijdens een 1.000 soortendag gaan onze natuurkenners op zoek naar zoveel mogelijk soorten planten, dieren, zwammen. Elk jaar doen ze een ander gebied aan. Op die manier brengen ze de biodiversiteit van een gebied in kaart. Gewapend met een net en een loep, een verrekijker, microscopen of andere attributen gaan ze de hele dag op pad. Dit keer gaan ze op verkenning in het krekengebied van Assenede.

Ken jij iets van vogels, een bepaalde insecten- of plantengroep,… en wil je meehelpen aan de inventarisatie? Of wilde je altijd al eens op stap gaan met één van onze specialisten? Of misschien wil je gewoon weten hoe het er op zo’n inventarisatiedag aan toe gaat? Ook (macro)fotografen zijn welkom om (speciale) vondsten te vereeuwigen. Opgelet: dit is een inventarisatiedag die enige voorkennis vereist. Dit is geen activiteit voor het grote publiek en er zijn geen begeleide wandelingen voorzien, maar iedereen is welkom om vrijblijvend aan te sluiten bij een groepje inventariseerders om zijn/haar natuurkennis te vergroten.

  • voormiddag: inventariseren van het gebied in de Braakmanstraat waar schapenbegrazing wordt toegepast (9u, kruispunt Braakmanstraat-Posthoorn in Boekhoute)
  • namiddag: inventarisatie langs de Grote Geul, hét icoon van de natuur in Assenede (14u, slag dwars op de dijk ter hoogte van Hollekenstraat 18 in Assenede)
  • avond: als de weersomstandigheden het toelaten zal er ook een nachtvlindervangst plaatsvinden in de buurt van de Grote Geul (21u30 tot 00u30)

Organisatie: Natuurpunt Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland, Natuurpunt Meetjeslandse Kreken en Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw

>> volg de waarnemingen op onze speciale bioblitz-pagina op waarnemingen.be <<

Is onderzoek en inventarisatie iets voor jou?

Wil je je graag verdiepen in een bepaalde soortengroep of je kennis bijschaven? Ga mee op één van de excursies rond planten, paddenstoelen, insecten of zoogdieren. Neem contact op met de Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland via chris.bruggeman@skynet.be

www.natuurpunt.be/natuurhistorische-werkgroep-meetjesland

Download de app Obsidentify en geef je waarnemingen in op waarnemingen.be. Zo help je zelf actief mee aan het vergroten van de natuurkennis over onze regio!

Hoeveel planten en dieren vonden we langs het kanaal Gent-Brugge…?

Op zaterdag 9 juni 2018 ging onze 1.000 soortendag door langs het kanaal Gent-Brugge. Met de hulp van heel wat natuurkenners brachten we meer dan 600 planten, dieren en paddenstoelen op naam in de vele natuurgebiedjes langs het kanaal. Zo krijgen we een beter zicht op wat hier voorkomt, kortom op de biodiversiteit langs het kanaal.

We bezochten topplekjes zoals het Patersveld en de Oude Vaart in Aalter, de bloemen- en insectenrijke kanaalbermen, de monding van het Vaardeken, de ontginningsputten in Merendree, … Er werd geïnventariseerd van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat.

bekijk alle waarnemingen van de 1.000 soortendag 2018 (kanaal Gent-Brugge)

bekijk foto’s van enkele waargenomen soorten 2018 (foto’s: Henk Wallays)

Bekijk alle waarnemingen van de 1.000 soortendag 2017 (Vaanders Aalter/Beernem)

Organisatie: Natuurpunt Aalter, Natuurpunt De Ratel-Nevele, Natuurpunt Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland en Natuurpunt en Partners Meetjesland

Contactjan.versigghel@skynet.be, 09 375 21 28