1.000 soorten

Wat is een 1.000 soortendag / bioblitz?

Tijdens een 1.000 soortendag gaan onze natuurkenners op zoek naar zoveel mogelijk soorten planten, dieren, zwammen. Elk jaar doen ze een ander gebied aan. Op die manier brengen ze de biodiversiteit van een gebied in kaart, wat nuttig is als toetsing aan het beheer in dat gebied. Gewapend met een net en een loep, een verrekijker, microscopen of andere attributen gaan onze vrijwilligers de hele dag op pad.

Ken jij iets van vogels, een bepaalde insecten- of plantengroep,… en wil je meehelpen aan de inventarisatie? Of wilde je altijd al eens op stap gaan met één van onze specialisten? Of misschien wil je gewoon weten hoe het er op zo’n inventarisatiedag aan toe gaat? Ook (macro)fotografen zijn welkom om (speciale) vondsten te vereeuwigen. Opgelet: dit is een inventarisatiedag die enige voorkennis vereist. Dit is geen activiteit voor het grote publiek en er zijn geen begeleide wandelingen voorzien, maar iedereen is welkom om vrijblijvend aan te sluiten bij een groepje inventariseerders om zijn/haar natuurkennis te vergroten.

Is onderzoek en inventarisatie iets voor jou?

Wil je je graag verdiepen in een bepaalde soortengroep of je kennis bijschaven? Ga mee op één van de excursies rond planten, paddenstoelen, insecten of zoogdieren. Neem contact op met de Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland via chris.bruggeman@skynet.be

www.natuurpunt.be/natuurhistorische-werkgroep-meetjesland

Download de app Obsidentify en geef je waarnemingen in op waarnemingen.be. Zo help je zelf actief mee aan het vergroten van de natuurkennis over onze regio!

zaterdag 21 mei 2022

Vallei van de Oude Kale in Merendree

We inventariseren drie graslanden: één dat nog maar net in beheer is bij Natuurpunt, één dat al een aantal jaren wordt beheerd en één dat al meer dan 20 jaar wordt beheerd. Zien we verschillen? En hoeveel soorten ontdekken we?

Programma

Vroegochtendvogeltocht // 5u30 tot 8u

We nemen je mee op een stevige wandeling van 10 km. We houden ons oren en ogen open voor alle vogels, zowel de algemene soorten als de specialiteiten van het gebied zoals steenuil, gekraagde roodstaart en bosrietzanger. We wandelen tot aan de Molenmeers en Zuurhoek in Lovendegem om ook watervogels te zien. En met wat geluk spotten we doortrekkende steltlopers, een wespendief of klauwier… Hier en daar wijken we af van de wandelpaden. Na de wandeling kan je enkele nachtvlinders bekijken die onze vlinderspecialist ving.

Stevige, waterdichte schoenen zijn aangeraden.

Gids en contact: Toon Spanhove, toonspanhove@hotmail.com, 0497 02 02 72

Thema-inventarisaties // 9u tot 17u

We inventariseren drie graslanden die korte of langere tijd in beheer zijn van Natuurpunt.
Ken jij iets van planten, vogels, insecten, spinnen,…? Dan kan je ons helpen om de Vallei van de Oude Kale te inventariseren. Ben je nieuwsgierig naar de planten- of dierenwereld en wil je graag bijleren? Ook dan ben je welkom! Onze specialisten nemen je graag mee op hun inventarisatietocht.

Sluit je later die dag aan? Neem contact op zodat we elkaar gemakkelijk vinden.

Contact: Chris Bruggeman, chris.bruggeman@skynet.be, 09 377 71 40 + gsm-nummer?

Excursie voor natuurbeheerders: monitoring op basis van kwantificatie // 9u tot 11u30

Het registreren van waarnemingen gebeurt meestal volgens het systeem van ‘streeplijsten’. Voor het opvolgen van het beheer van een gebied op lange termijn is het ook zinvol om planten te monitoren op basis van aantallen per soort. Tijdens deze excursie leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat en hoe je de link kan leggen met het beheer van je gebied.

Gids en contact: Bart Vandevoorde (INBO), meetjeslandsekreken@npmeetjesland.be, 0472 47 26 63

Nachtvlinderinventarisatie // 5u30 tot 8u en 21u30 tot 1u

Maak kennis met de prachtigste nachtvlinders. Want omdat het grootste deel van deze vlinders ’s nachts leeft, krijg je zelden de kans om ze van dichtbij te bekijken. Met een speciale lichtval vangen en bekijken we ze van dichtbij, om de vlinders vervolgens weer vrij te laten.

Contact:
ochtend: Pieterjan Dhont, dhont_pieterjan@hotmail.com, 0492 46 37 79
avond: Chris Bruggeman, chris.bruggeman@skynet.be,
09 377 71 40

Organisatie: Natuurpunt Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland, Natuurpunt en Partners Meetjesland, Natuurpunt De Ratel Nevele en Natuurpunt Lovendegem

Volg de resultaten

Welke soorten zagen we? Zitten er zeldzaamheden tussen? Volg de resultaten op waarnemingen.be.

zaterdag 26 juni 2021

Meetjeslands Krekengebied van Assenede

In het Krekengebied van Assenede heeft Natuurpunt heel wat gebieden liggen die nog weinig zijn onderzocht op de aanwezige fauna en flora. De vrijwilligers van de Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland speurden onder meer de Braakmanstraat af, die al jarenlang begraasd wordt door hebrideans, een oud schapenras dat tegen een stootje kan. In dit gebied werden 343 soorten planten en dieren op naam gebracht, waaronder 203 niet eerder genoteerd werden voor dit gebied – of tenminste niet eerder werden ingevoerd op de databank waarnemingen.be. Enkele speciale soorten die de onderzoekers vonden zijn rode ogentroost, donderkruid en greppelsprinkhaan (foto onder). Maar vooral de vondst van fijne ooievaarsbek is een opsteker.

Ook de graslanden van Natuurpunt langs de Vliet werden onderzocht. Hier werden 382 soorten op naam gebracht, waaronder 279 soorten ‘nieuw’ zijn voor dit gebied. Onopvallend en eerder zeldzaam, maar bijzonder mooi zijn de graslathyrus (foto onder) en de klavervreter. ’s Avonds werd nog een nachtvlindervangst georganiseerd, die 31 soorten motten opleverde.

bekijk alle waarnemingen op onze speciale bioblitz-pagina

lees het persbericht over de resultaten

Organisatie: Natuurpunt Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland, Natuurpunt Meetjeslandse Kreken en Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw

zaterdag 6 juni 2020

500 planten en dieren in het Hooggoedbos (Aalter)

Organisatie: Natuurpunt Aalter, Natuurpunt Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland en Natuurpunt en Partners Meetjesland

Organisatie: Natuurpunt Aalter, Natuurpunt Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland en Natuurpunt en Partners Meetjesland

zaterdag 9 juni 2018

Meer dan 600 planten en dieren langs het kanaal Gent-Brugge

Met de hulp van heel wat natuurkenners brachten we meer dan 600 planten, dieren en paddenstoelen op naam in de vele natuurgebiedjes langs het kanaal. Zo krijgen we een beter zicht op wat hier voorkomt, kortom op de biodiversiteit langs het kanaal. We bezochten topplekjes zoals het Patersveld en de Oude Vaart in Aalter, de bloemen- en insectenrijke kanaalbermen, de monding van het Vaardeken, de ontginningsputten in Merendree, … Er werd geïnventariseerd van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat.

bekijk foto’s van enkele waargenomen soorten 2018 (foto’s: Henk Wallays)

lees het persbericht over de resultaten

Organisatie: Natuurpunt Aalter, Natuurpunt De Ratel-Nevele, Natuurpunt Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland en Natuurpunt en Partners Meetjesland

zaterdag 3 juni 2017

1.000 soortendag in de Vaanders

Organisatie: Natuurpunt Aalter, Natuurpunt Natuurhistorische Werkgroepen Meetjesland en Natuurpunt en Partners Meetjesland

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief
ErrorHere