Natuurgeheimen

Iedereen naar buiten! Het is tijd dat grootouders hun kleinkinderen leren hoe ze vroeger speelden: een slinger of katapult maken, een pijl en boog maken, stelten ineen knutselen of een vlot sjorren. Met dit boek kan je aardig aan de slag met oude spelletjes. Er komen ook nieuwe ideeën aan bod: vuur maken met een fire steel of een citroenbatterij ineen steken, bijvoorbeeld. Het boek had best wel wat dikker kunnen zijn. Zo mis ik de zelfgemaakte vlieger of het vlierfluitje. Bij het fluitje van fluitenkruid is verwarring met de giftige reuzenberenklauw mogelijk, dit werd beter vermeld.

Zoals de titel ook aangeeft, is er voor elk wat wils in dit boek: voor piraten, ontdekkingsreizigers, tovenaars en speurneuzen. Al vind ik de titel en de covertekening wel wat misleidend: het is eerder een doeboek dan een geheim boek. Ook even wennen: de inhoudsopgave vooraan staat alfabetisch per onderwerp, dus niet op chronologische volgorde. Dus het is tegelijk een inhoudsopgave en een index.

Gaea Rysselaere

Het grote geheime boek voor piraten, ontdekkingsreizigers, tovenaars en superspeurders (Lutger Bakema en Rick Hoeksema)

KNNV, 2021
63 p.
ISBN 978 90 5011 833 0