Een ring noodzakelijk voor de kliniek? Een fabel!

Eeklo, 15 april 2011 – Onlangs verscheen in de pers opnieuw het bericht als zou een ring in Eeklo noodzakelijk zijn voor de nieuwe fusiekliniek AZ Alma. Die is gedeeltelijk in Sijsele en gedeeltelijk in Eeklo gevestigd. De nieuwe vestiging in Eeklo is gepland aan de Ringlaan, vlakbij het industrieterrein. Dat de kliniek heel wat verkeer zal aantrekken is duidelijk. Of we daarvoor een ring nodig hebben, is nog maar de vraag. Gaat al dat verkeer de geplande ring langs de Leikensweg nemen? 

 

CijfermateriaalOmdat de leiding van de kliniek beweert dat door de verwachte verkeersstroom de Ring noodzakelijk is, ging het comité Eeklotegendering op zoek naar gegevens die dit kunnen staven. AZ Alma geeft echter geen gegevens vrij over de herkomst van patiënten en werknemers, zodat we niet kunnen nagaan of het waar is wat de leiding van het ziekenhuis zegt. Openbaarheid kent daar duidelijk zijn grenzen, meningen die de Eeklose politiek ondersteunen zijn echter geen probleem. Maar wij hebben de gegevens wel. En daaruit blijkt dat het ziekenhuis van Eeklo andere redenen heeft om de Ring te steunen. De link tussen de leiding van AZ Alma en de politici van Eeklo is snel gelegd…

 

VerkeersstromenLaten we eens van naderbij bekijken waar al die auto’s vandaan gaan komen en hoe ze de kliniek zullen bereiken.

  • Het verkeer uit Zomergem zal via Oostwinkel en Veldekensbrug Eeklo binnenkomen. Voor deze stroom is dus enkel een aansluiting nodig van de Tieltsesteenweg naar de Ringlaan. Ook het verkeer uit Aalter, Ursel en Knesselare zal de Tieltsesteenweg nemen.
  • Het hele noorden van het Meetjesland, van Maldegem tot Assenede, neemt de N49 (expresweg) en ‘den Teut’, de aansluiting op de Ringweg aan het industrieterrein. Wie vanuit Maldegem via de N9 komt zal eveneens de huidige bestaande Ringlaan gebruiken.
  • Verkeer uit Oosteeklo, Lembeke en Sleidinge komt Eeklo binnen langs de Oostveldstraat en de Boelare en heeft dus ook geen Ring nodig.
  • Tenslotte is er nog het verkeer uit Waarschoot, Lovendegem en de rand van Gent. Blijkbaar gaan de meeste inwoners daar naar Gentse ziekenhuizen. Enkel Waarschoot is van belang.

 

Noodzaak niet bewezenEen klein deel van de bezoekers van het nieuwe AZ Alma zal eventueel gebruik gaan maken van de geplande Ring. Rest ons nog het werfverkeer waarvoor men de doortrekking noodzakelijk acht. Als de geplande Ring door de procedures geraakt, dan is het nieuwe ziekenhuis allang voltooid. Bovendien kan men het aanleggen van een ring toch moeilijk verantwoorden voor louter tijdelijk gebruik door werfwagens? Men vergeet ook dat de N49 het meest is geschikt voor zwaar verkeer, niet de N9.

De ring noodzakelijk voor de kliniek? Een fabeltje.

 

Het comité Eeklotegendering bestaat uit buurtbewoners, landbouwers, natuurverenigingen (Natuurpunt en Partners Meetjesland, Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem, Natuurpunt Waarschoot en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu) en sympathisanten.

Lees meer over de geplande Ring van Eeklo