Wat is een klimaattuin?

Stilaan beginnen we de gevolgen van de klimaatveranderingen in onze eigen omgeving te voelen. In de zomer is het te heet in onze tuin, in de winter te nat. Hoe kunnen we hier iets aan doen?

Deze term ‘klimaattuin’ wordt gemakkelijkheidshalve gebruikt voor een tuin die beter bestand is tegen de klimaatverandering waar we voor staan, denk maar aan de overvloedige regens op korte tijd of langere droogteperiodes. Maar hoe begin je aan een klimaattuin? Leer het op de tentoonstelling of snuister in de informatie verder op deze pagina.

Stap voor stap naar een natuurlijke tuin

Een inspirerende fototentoonstelling in Het Leen

Van zaterdag 5 maart tot zondag 19 juni 2022 zorgden we samen met onze Natuurfotowerkgroep voor een boeiende fototentoonstelling. Op 5 ‘eilandjes’ kom je meer te weten over wat jij kan doen:

  1. Verwelkom wilde dieren
  2. Wat met water?
  3. Hoe maak ik mijn tuin klimaatbestendig?
  4. De eetbare tuin, jouw kleine wildernis
  5. Klein of groot, in elke tuin past natuur

Er is ook een extra ‘eilandje’ voorzien voor het verhaal van de koninginnenpage, de vlinder die op de campagneaffiche prijkt.

En de winnaars zijn…

Je kon deelnemen aan een wedstrijd. Beantwoordde je vragen op de tentoonstelling, dan maakte je kans op één van de planten die op de tentoonstelling te zien waren.

Slechts twaalf deelnemers beantwoordden alle meerkeuzevragen juist! Op zich verwonderlijk, want alle antwoorden waren te vinden op de tentoonstelling. We concluderen dus dat onze educatieve taak zeer belangrijk blijft!

Er kwamen uiteindelijk zes winnaars uit de bus. Zij ontvingen een boom of struik die hopelijk een mooie toekomst tegemoet gaat in hun tuin. Proficiat aan Adelheid De Logi (Watervliet), Liesbeth Messiaen (Watervliet), Frédéric Genbrugge (Evergem), Sandra Enis (Lievegem), Frederik Cocquyt (Lievegem) en Cecilia De Backer (Lievegem)!

Leen deze tentoonstelling!

Ken je zelf een plek in het Meetjesland waar onze tentoonstelling kan staan? Het gaat over 20 fotocollages in kaders van 63 x 83 cm, met bijhorende teksten op A4-formaat, excl. bevestigingssysteem.

En jij?

Hoe begin je aan je klimaattuin? Dat kan met heel eenvoudige stapjes, neem er je tijd voor. Wij zetten je alvast op weg met een heleboel tips, links en foto’s. Dit is de uitgebreide versie van de tentoonstelling!

Deze tentoonstelling is een initiatief van de Meetjeslandse Natuurfotowerkgroep van Natuurpunt en Partners Meetjesland.

Met de steun van: