Wat is een klimaattuin?

Stilaan beginnen we de gevolgen van de klimaatveranderingen in onze eigen omgeving te voelen. In de zomer is het te heet in onze tuin, in de winter te nat. Hoe kunnen we hier iets aan doen?

Deze term ‘klimaattuin’ wordt gemakkelijkheidshalve gebruikt voor een tuin die beter bestand is tegen de klimaatverandering waar we voor staan, denk maar aan de overvloedige regens op korte tijd of langere droogteperiodes. Maar hoe begin je aan een klimaattuin? Leer het op de tentoonstelling of snuister in de informatie verder op deze pagina.

Stap voor stap naar een natuurlijke tuin

Een inspirerende fototentoonstelling in Het Leen

Van zaterdag 5 maart tot zondag 19 juni 2022 zorgen we samen met onze Natuurfotowerkgroep voor een boeiende fototentoonstelling. Op 5 ‘eilandjes’ kom je meer te weten over wat jij kan doen:

  1. Verwelkom wilde dieren
  2. Wat met water?
  3. Hoe maak ik mijn tuin klimaatbestendig?
  4. De eetbare tuin, jouw kleine wildernis
  5. Klein of groot, in elke tuin past natuur

Er is ook een extra ‘eilandje’ voorzien voor het verhaal van de koninginnenpage, de vlinder die op de campagneaffiche prijkt.

Neem ook deel aan onze wedstrijd! Beantwoord de vragen op de tentoonstelling en win één van de planten die op de tentoonstelling te zien zijn.

Met de steun van:

Onze activiteiten

Ecotuindagen: bezoek een klimaattuin in de buurt

Over heel Vlaanderen kan je elk jaar het eerste weekend van juni tuinen bezoeken die klimaatbestendig zijn. Leden van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) verwelkomen je dan in hun grote of kleine tuin, stadstuin of landelijke tuin, siertuin of moestuin. Ook enkele Meetjeslandse tuinen staan open.

zaterdag 4 juni 2022, 10-18u, Waarschoot
De Oude Brouwerij, Weststraat 37, Waarschoot (Lievegem)

zaterdag 4 tot maandag 6 juni 2022, Oosteeklo
ecotuin, Rijkestraat 70, Oosteeklo (Assenede)

zondag 5 en maandag 6 juni 2022, Aalter
ecotuin De Vrede, Bellemstraat 121, Aalter

Met je voeten op de grasmat: bezoek een klimaattuin

Hoe kan jouw droomtuin eruit zien? Doe inspiratie op in de tuin van Piet Smessaert. Hij combineert in zijn landelijke tuin een grote biologische groententuin (inclusief serre) met bloemrijke partijen, een kunstige siertuin en veel meer.

Tijdens dit bezoek ligt de focus op hoe je een bloemrijk gazon creëert en hoe je een hooiland beheert. Maar los van dit thema is deze natuurlijke tuin bijzonder inspirerend voor elke tuinier.

zaterdag 14 mei 2022, 9u30-11u30, Aalter

VOLZET – je kan deze tuin ook bezoeken op de Ecotuindagen van Velt

Natuur in de tuin: voordracht over biodiversiteit in de tuin en bezoek aan de fototentoonstelling

Iemand geboeid horen vertellen over hoe je je tuin natuurlijk kan inrichten, het is nog net iets anders dan zelf een tentoonstelling bezoeken. Naast een presentatie over de basisprincipes van een natuurlijke tuin geeft een fotograaf uitleg tijdens een rondleiding op de tentoonstelling.

zondag 27 maart 2022, 9u30-11u30, Het Leen Eeklo

Inschrijven is noodzakelijk!

En nu?

Hoe begin ik aan mijn klimaattuin? Dat kan met heel eenvoudige stapjes, neem er je tijd voor. Wij zetten je alvast op weg met een heleboel tips, links en foto’s. Dit is de uitgebreide versie van de tentoonstelling!