Sint-Jansbos

ligging: Eeklo
oppervlakte: 3,5 hectare in eigendom van Natuurpunt

Beschrijving

Verscholen achter de Eeklose villawijk ten noorden van de Molenstraat, naast de museumspoorlijn, ligt het Sint-Jansbos. Natuurpunt kocht het bos eind juni 2018 van het OCMW van Brugge, met de financiële steun van stad Eeklo die de restfinanciering op zich nam, en de Vlaamse overheid die de basissubsidie betaalde. Dit is voor Natuurpunt het eerste natuurgebiedje in Eeklo.

Dit bosje is vermoedelijk aangeplant kort na de Eerste Wereldoorlog. Ondanks zijn kleine oppervlakte maken de vele monumentale bomen het Sint-Jansbos waardevol. Aan de noordkant siert een volwassen beukendreef het gebied. Verder vind je er groepjes Amerikaanse eik, grove den, lork en Corsicaanse den, met ondergroei van Amerikaanse vogelkers en hulst.

Beheer

Langs de spoorweg staan twee kazematten, restanten uit de Eerste Wereldoorlog. De twee bunkers zijn met elkaar verbonden via een loopgracht, die nog deels te zien is. Al vele jaren telt de JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) de overwinterende vleermuizen in de kazematten. Door de erbarmelijke toestand van de bunkers dreigde het vleermuizenbestand achteruit te gaan. Eén van de eerste werken was dan ook het afsluiten van de bunkers en ze beter geschikt maken voor vleermuizen. De nodige steun hiervoor kwam van het Regionaal Landschap Meetjesland.

Verder richt het beheer zich momenteel vooral op het bestrijden de Amerikaanse vogelkers, een invasieve exoot. Ook een spontaan ontwikkeld stukje jong bos aan de rand van het Sint-Jansbos heeft een groot potentieel.

Samen fietspad aanleggen

Dankzij dit gezamenlijke project tussen Natuurpunt en stad Eeklo komt de aanleg van het fietspad langs de oude spoorweg naar Maldegem in een stroomversnelling. Het fietspad zal voor een stuk over de eigendom van Natuurpunt lopen, dus door het Sint-Jansbos. Het fietspad komt achter één van de kazematten. De aanleg wordt verzorgd door de provincie Oost-Vlaanderen. En zo geraakt de fietsende Eeklonaar binnenkort op een veilige en aangename manier naar Maldegem. Of omgekeerd natuurlijk.

Belevingspad over vleermuizen

In het voorjaar van 2022 legden we het Fladderpad aan: een belevingspad voor gezinnen waar je ook iets bijleert over vleermuizen. Dat pad kwam er met steun van Leader en Natuurpunt & Partners Meetjesland.

(bron artikel: Christine De Bie – laatste aanpassing: maart 2023)

Praktisch

 • Bereikbaarheid: via de Sint-Jansdreef, Eeklo (paadje naast de spoorweg, aan de elektriciteitscabine)
 • Parking: beperkt parkeren langs de openbare weg
 • Fietsen:
  (nog) niet toegestaan in het gebied (er komt een fietspad langs de spoorweg)
  – ligt in de buurt van knooppunt 94 en 56 van het Fietsnetwerk Meetjesland 2020
 • Wandelen:
  wandelen toegestaan op het bewegwijzerde pad in het gebied
  – honden welkom, maar aan de leiband

Ontdek dit gebied met een ervaren natuurgids

Boek met je vereniging, school of vrienden persoonlijke begeleiding op maat, aangepast aan het tempo en de interesses van de groep.

Lees meer over onze natuurgidsenwerking.

Strek de benen!

Ontdek de omgeving van dit gebied te voet of met de fiets. Klik op de routes hieronder en ontdek de omgeving. Je kan er ook gratis gps-tracks downloaden.

  Wil je nog andere natuurgebieden ontdekken? www.npmeetjesland.be/fietsenwandel

  Help het Sint-Jansbos

  Dankzij jouw steun kan dit natuurgebied verder ontwikkeld en beschermd worden. Je krijgt een fiscaal attest vanaf een bedrag van 40 euro, waarmee je 45% van het bedrag kan terugkrijgen via je belastingen. Overschrijven kan op rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 (BIC: GEBABEBB) van Natuurpunt Beheer, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, met vermelding van ‘projectnr. 6703 Sint-Jansbos‘.

  Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem organiseert jaarlijks enkele beheeractiviteiten in het gebied. Neem contact op met de conservator.

  Contact

  Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem
  conservator Sint-Jansbos
  Filip Van den Bossche
  09 378 62 12
  f.vandenbos@skynet.be

  Meer lezen?

  Hieronder vind je links naar enkele interessante artikels en pagina’s.

   Processing...
   Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
   Nieuwsbrief
   ErrorHere