Meer dan restjes

Probeer ook iets te doen met restjes en met de delen van voedsel die je anders niet gebruikt. Met de wortels van prei bijvoorbeeld. ‘Preikontjes frituren’ heet dat dan. Oude recepten komen weer in de kijker: spinnenkop, gebakken varkensoor of broodpudding, om er een paar te noemen. Er wordt ook geëxperimenteerd met nieuwe recepten.

Tussen de recepten vind je interviews met producenten die duurzaam bezig zijn: ze telen biogroenten of lokaal fruit, maken brood met tijd, verwerken vlees met terroir of vangen vis uit onze zee. De link met de recepten is duidelijk: kook met kwaliteitsproducten van bij ons en je gaat automatisch minder verspillen.

Het ‘restjes’-gehalte van sommige recepten ontgaat mij. Iets zegt mij dat veel recepten in dit boek een follieke zijn van de auteurs, maar dat de essentie van koken met ‘resten’ voor de huiskok toch elders ligt.

Gaea Rysselaere

Meer dan de rest. Eet beter, verspil minder (Steven Desair, Joris Lens, Mathias Dircx)

Lannoo, 2017
ISBN 978 94 014 4080 6
189 p.
25 euro

Er is een inkijkexemplaar van het boek aanwezig in ons documentatiecentrum.