Het valt direct op dat in dit werk heel zorgvuldig de prachtigste (macro)foto’s van allerlei zwammen werden verzameld. De foto’s vormen dan ook de hoofdbrok van het boek. De auteur is namelijk niet alleen een Deens schimmelkundige, maar blijkbaar ook fotograaf. De teksten zijn beknopt. Ze vormen nu eens een inleiding op bepaalde aspecten van zwammen, dan weer geven ze informatie over wat op een (macro)foto te zien is.

Het boek begint met de algemene kenmerken van zwammen. Vervolgens komen de verschillende groepen aan bod: plastische namen als spleetlipzwammen, buikzwammen en pruikzwammen moeten je aanzetten om verder te bladeren. Je vindt bij de groepen geen overzicht van de verschillende soorten die bij ons voorkomen, maar wel schitterende foto’s van soorten over de hele wereld. Tegelijk maak je kennis met de typische kenmerken per soortengroep. Er wordt ingegaan op het belang van zwammen en hoe de toekomst van de zwammen er uit ziet. En met al die verschillende aspecten spreekt het boek zowel de beginnende zwammer als de ervaren mycoloog aan.

Wat ik onthoud uit het laatste deel van het boek is dat maar liefst 93% van de soorten zwammen nog moet ontdekt worden, zelfs bij ons zijn nog heel wat soorten niet beschreven! Onze mycologen zijn dus nog wel even zoet.

Gaea Rysselaere

Het leven van paddenstoelen en schimmels (Jens H. Pedersen)
Zeist : KNNV, 2013
265 p.
ISBN 978 90 5011 4530
29,95 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum.