‘In den hof’ stond er op het kartonnetje dat tussen de achterdeur bij mijn grootouders zat. In de zomer moesten we bij ons zondags bezoek namelijk meestal ergens achteraan, tussen de tomaten en de sla, op zoek gaan naar pepe.

“Dedjuu,” zou hij zeggen, moest hij nu dit boek onder ogen krijgen. Vergeten groenten zoals snijbiet zal hij wellicht gekend hebben. Maar de variëteiten in soorten, kleuren en grootte die we tegenwoordig bij tomaten of bonen vinden, zouden hem een prevelende vloek hebben laten ontglippen.

Dit boek vermeldt een heleboel minder gekende groenten en is dan ook een inspiratiebron voor wie op zoek is naar meer uitdaging in de moestuin. Het lijkt mij moeilijker voor een beginner, omdat het boek nogal overweldigt en te beknopt is om te verduidelijken. Eerst wordt zeer kort wat basiskennis over een groentetuin meegegeven. Vervolgens worden verschillende groenten uitgebreid opgesomd. Handig zijn de voorbeelden van thematuinen, waarbij ook telkens een grondplan is opgenomen. Daarop worden niet alleen groenten vermeld, maar er werd ook gezorgd voor ideeën wat betreft esthetische vormen en kleur in de tuin.

Het boek is smaakvol geïllustreerd met sobere foto’s: de planten worden telkens zonder achtergrond of storende elementen getoond, wat een mooie focus geeft op de verschillende soorten. Het lijkt wel een culinair spektakel. Alleen de tekst leest hier en daar wat slordig of is moeilijk leesbaar gelay-out, maar dat houdt mij niet tegenhouden om het boek aan te schaffen.

Gaea Rysselaere

De nieuwe moestuin (Peter Bauwens)
Utrecht: Tirion, 2013
160 p.
ISBN 978 90 5210 9138
24,95 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum