Intussen zijn twee delen uitgegeven rond wildplukken. Het eerste deel gaat over vruchten en zaden, het tweede over eetbare bloemen en bladeren. Het eerste heeft wat mij betreft meer te bieden. Over bloemen en bladeren valt namelijk zoveel te zeggen dat het boekje al snel vervalt in oppervlakkigheden. Wat mij ook stoort zijn de talloze overbodige, irrelevante zinnen. Het kon iets vlotter geschreven zijn. Verder staan er een pak betuttelende tips in beide boekjes. Iedereen weet dat je best laarzen aantrekt als je door nat gras gaat struinen of dat je op tocht iets moet meenemen om te eten en te drinken. En dan het gepalaver over het weer of muziektips voor bij het plukken, ik had liever wat extra recepten of iets over geneeskrachtige werking gelezen.

Het fruit (boekje 1) wordt op een ongewone manier geklasseerd: ‘omfietsvruchten’ (een omweg waard), ‘lekkere vruchten’ en ‘mwah vruchten’ (niet de allerlekkerste maar wel eetbaar). Ik zou ze eerder klasseren op oogstperiode. Gelukkig staat op de achterflap een oogstkalender. Een paginaverwijzing daarbij was nog handiger geweest. Leuk is dat ook ongewone soorten zoals krentenboom, rozebottel en gele kornoelje worden vermeld, mét recepten. Achteraan vind je nog een bondig overzicht met niet eetbare vruchten en tips voor fruit in je eigen tuin.

In elk boekje zit een waterbestendige kaart met daarop de beknopte info van de besproken soorten: de eetbare delen, waarvoor ze gebruikt worden, waar en wanneer je ze kan oogsten. Laat de zomer maar komen, wij zijn er klaar voor.

Gaea Rysselaere

Wildplukken: de alternatieve fruittuin. Wilde vruchten en zaden plukken en bereiden (Peter Kouwenhoven en Barbara Peters)
KNNV, 2014
152 p.
ISBN 978 90 5011 478 3
17,95 euro

Wildplukken: eetbare planten. Wilde bloemen en bladeren plukken en bereiden (Peter Kouwenhoven en Barbara Peters)
Zeist: KNNV, 2014
152 p.
ISBN 978 90 5011 506 3
17,95 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum