Als dit boek je één inzicht moet bieden, dan is het dat het onder je voeten in de tuin krioelt van leven. In principe houden alle delen van dit complexe voedselweb (men spreekt bewust niet van een voedselpiramide) elkaar in evenwicht.

In het eerste deel leer je meer over de verschillende levensvormen, van bacteriën over schimmels en zwammen tot insecten en kleine zoogdieren. Hoewel de auteurs elk aspect in het bodemvoedselweb bevattelijk proberen uit te leggen, ook met beeldmateriaal, gaat het af en toe toch mijn petje te boven. In het tweede deel van het boek kan je zelf aan de slag. Analyseer je tuinbodem en experimenteer met compost, mulch en andere tovermiddelen. Dankzij het inzicht uit het eerste deel moet het gemakkelijker zijn om je bodemgezondheid te herstellen of bij te sturen.

Dit is een boek dat elke ecologisch tuinier zou moeten (proberen te) lezen. Vanaf nu loop ik niet meer door de tuin zonder het voedselweb onder mijn voeten te vergeten.

Gaea Rysselaere

Het bodemvoedselweb. Alle kleine bee(s)tjes helpen (Jeff Lowenfels en Wayne Lewis)
Utrecht: Jan van Arkel, 2014
238 p.
ISBN 978 6224 534 5
24,95 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum