Met de strijdvaardige titel ‘guerilla food’ wil dit boek je helpen om iets aan te vangen met eetbaars uit de natuur. Het klinkt heftig, maar eigenlijk bespreekt dit boek maar 19 soorten, waaronder ook enkele zeedieren zoals de alikruik. Het boek ruikt naar zee: geschreven op maat van de Hollanders. Wel een hippe lay-out en zo, maar inhoudelijk heeft het niet zoveel om het lijf. Er zitten wel enkele interessante dingen tussen, zoals hoe je berkensap aftapt en wat je met koolzaad kan doen.

Heb je het liever wat uitgebreider, schaf je dan de plukalmanak aan. KNNV pakte het ‘retro’ aan: op de rechterpagina een bladvullende tekening, op de linkerpagina een beschrijving van de plant of paddenstoel met in een kadertje enkele gastronomische tips. De soorten staan geordend per seizoen. Af en toe is er een paginabreed intermezzo met fotomateriaal, waarbij men uitweidt over een bepaalde toepassing, zoals hopscheuten en (ja daar is het weer) berkensap.

Gaea Rysselaere

Guerrilla food. Zoek- en kookboek voor wildplukkers (Remco van der Leij)
Kosmos, 2015
111 p.
ISBN 978 90 215 5960 5 (ook als e-book verkrijgbaar)
14,99 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum.

Plukalmanak (Claus Meyer)
KNNV, 2015
311 p.
ISBN 978 90 2011 549 0