Permacultuur is een aparte manier om je tuingebeuren aan te pakken. Het is ‘gebaseerd op observatie van natuurlijke processen en hoe je met de natuur mee kunt werken en haar vóór je kunt laten werken’, aldus de backcover.

Moestuinieren volgens permacultuur principes is vrij nieuw in onze streken. Dit boek biedt een basis voor wie ermee aan de slag wil. Na enkele hoofdstukken heb je wel door dat het boek oorspronkelijk in Amerika werd gepubliceerd. Hoewel de vertalers dit probeerden te verhelpen met aanvullingen van planten en foto’s van hier, blijft Amerika toch doorschemeren.

Dit boek moet het hebben van de goede illustraties bij de tekst. Het theoretische gedeelte over permacultuur blijft beperkt maar wordt wel doorheen heel het boek meegenomen, waardoor er volop aandacht gegeven wordt aan de praktische kant van het tuinieren. Hoe ontwerp je een permacultuurtuin? Hoe maak en houd je je grond vruchtbaar? Welke planten zijn geschikt? Er is ook aandacht voor het winnen van zaad en hoe je (de opbrengst van) je moestuin met anderen kan delen. Want ook dat behoort allemaal tot de permacultuur moestuin.

Dit is een inspirerend boek voor wie wil proeven van permacultuur: weg van de strakke, geharkte groentebedjes. Laat ons experimenteren met en in een avontuurlijke moestuin!

Gaea Rysselaere

Permacultuur in je moestuin (Christopher Shein en Julie Thompson)
Jan van Arkel, 2014
264 p.
ISBN 978-90-6224-535-2
29,95 euro