Zweefvliegen

Zweefvliegenliefhebbers zaten al een tijd op hun honger als het aankwam op goede Nederlandstalige determinatiegidsen. Het boek is het resultaat van “vijf jaar lekker doorwerken”, aldus de auteurs in het dankwoord. Dat klinkt al meteen heel Nederlands, dus we hopen dat ook de Belgische zweefvliegen aan bod komen…

… De soortenverspreiding zal dan wel grotendeels overeen komen, toch zien we helaas dat er wordt gefocust op Nederland. Wel heel netjes, met kaartjes van het verspreidingsgebied per soort en zo. Het item ‘ecologie’ bij de beschrijving kan ons helpen om te checken of het voorkomen hier bij ons mogelijk is: daar staat namelijk in welk soort gebieden de zweefvlieg in kwestie voorkomt.

Per soort wordt overigens vrij duidelijk fotomateriaal gebruikt, zowel de zweefvlieg in zijn geheel, als een specifiek detail zoals de tekening op de rug, pootbeharing, oogstrepen enz. Je kan een soort ook op naam proberen brengen aan de hand van de determinatiesleutels in het begin van het boek. Ook daar worden detailfoto’s gebruikt met specifieke kenmerken.

Gaea Rysselaere

Veldgids Zweefvliegen (Sander Bot, Frank Van de Meutter)

KNNV, 2019
388 p.
ISBN 978 90 5011 6435