Creëer je voedselbos

Een voedselbos is eigenlijk een doorgedreven ‘eetbare tuin’. De regels van de permacultuur worden er toegepast. Die worden in het begin beknopt uitgelegd en doorheen het boek verder verwerkt.

Oostwoud werkt met voorbeeldprojecten uit Nederland en België. Telkens wordt kort uitgelegd in welk soort omgeving het voedselbos ligt, hoe het ontstond en welke planten er staan. Het plannetje van de tuin erbij, inclusief plantenlijst met verwijzing op het plannetje, maakt het erg bevattelijk en toont hoe de eigenaar het praktisch aanpakte. Ook de andere elementen worden mee opgenomen: een vijver of waterreservoir, een (tuin)huis of composttoilet, de ingang van de tuin en het kippenhok,… Zo wordt aangetoond hoe alle aspecten van het lokale leven zijn verweven met het voedselbos.

Als apart boekje is een uitgebreide lijst van eetbare planten opgenomen. Handig: bij elke soort wordt vermeld welke delen eetbaar zijn en wat de culinaire toepassingen zijn, op welke grond ze gedijt en hoe groot ze wordt. Ook paddenstoelen die je zelf kan kweken zijn opgenomen in de lijst.

Een echte aanrader voor wie met zijn tuin iets meer wil doen. Een nieuwe wereld gaat open.

Gaea Rysselaere

Voedselbos. Inspiratie voor ontwerp en beheer + plantengids met 250 eetbare vaste planten en kweekbare paddenstoelen (Madelon Oostwoud)

KNNV, 2019
224 p.
ISBN 978 90 5011 653 4