Wandelend proeven

Dit boek geeft mij een dubbel gevoel. De wildplukker in mij vindt de recepten en plantbeschrijvingen uitstekend. Maar toch zit het werk vol gemiste kansen. Eerst en vooral raakt de taalcriticus in mij geïrriteerd bij het lezen van woorden als ‘paddestoel’ in plaats van paddenstoel. Iedereen maakt fouten, maar elke zichzelf respecterende uitgeverij zou toch teksten moeten redigeren. Zeker als dit een fout is die in de titel van het boek staat… Op de cover werd het gelukkig nog snel aangepast.

Een andere gemiste kans is de vormgeving. Nu zijn tussen de tekst gewoon foto’s geplakt. Sommige pagina’s zijn zelfs voor drie kwart wit, terwijl daar een sfeervol beeld had kunnen staan. Elke beschreven plant verdient een foto en ook bij elk recept had een (smaakvolle) foto gepast. Nu blijf je letterlijk en figuurlijk wat op je honger zitten, want een recept vraagt nu eenmaal een beeld om je er iets bij te kunnen voorstellen. En een duidelijkere indeling in hoofdstukken had het boek beter leesbaar gemaakt.

De auteur gaat ervan uit dat iedereen met de juiste verantwoordelijkheidszin gaat ‘wildplukken’. Vanuit de natuurbeweging zien we momenteel helaas andere praktijken. De wildpluk- en bushcraftbeweging is in opmars en mensen gaan zonder achtergrond overal grabbelen. De meeste mensen gaan plukken zoals ze in een supermarkt rondlopen en houden bijvoorbeeld geen rekening met de wildplukregel (5% van wat er staat mag je plukken, de rest blijft voor andere plukkers en voor de natuur). Bovendien is het (zowel in Nederland als in België) simpelweg verboden om in natuurgebieden te plukken. Daar had zeker meer aandacht aan besteed moeten worden in het boek.

Mijn conclusie: dit boek verdient een tweede editie met meer zorg vanuit de uitgeverij. Zet er een vormgever op die het boek een frisse look geeft en zorg voor een hedendaags taalgebruik en de verkoop zal de hoogte in gaan. En zorg voor correcte en duidelijke informatie over wat wettelijk kan en mag, inclusief de wildplukregels waar gewaardeerde wildpluklesgevers telkens weer op hameren. Dit moet in een apart hoofdstuk, voldoende in de verf gezet en beargumenteerd, met de nodige verwijzingen voor wie meer wil lezen.

Gaea Rysselaere

De wandelende fijnproever. Handboek voor het verzamelen en bereiden van wilde planten, bloemen, noten, vruchten, paddestoelen en wieren (Ria Loohuizen)

Fontaine, 2018
383 p.
ISBN 978 90 5956 715 3