In vogelvlucht

Een bijzonder boek is dit in elk geval, want een boek met enkel vliegbeelden verscheen nog niet eerder. Met een combinatie van uitgesneden foto’s en tekeningen van vliegende beelden, zou je in staat moeten zijn om heel wat vogels tijdens het vliegen te herkennen. De foto’s zijn niet altijd scherp en duidelijk, maar ze kunnen wel helpen bij het determineren. Als inzetfoto is van elke vogel ook een foto in zittende houding.

In de inleiding maak je al kennis met enkele kneepjes van het vak. Elke vogelsoort heeft een andere lichaamsvorm in de vlucht, soms is het lijf iets stijver, iets naar beneden of naar boven gedraaid. Ook de vleugelvorm, de staartvorm kleuren van het verenkleed kunnen een aanwijzing zijn. Zelfs de vorm van de vlucht (golvend, rechte lijn, zigzag,…), de vleugelslag en de zang of roep kunnen ervoor zorgen dat je een vogel op naam kan brengen.

De gids vermeldt zangvogels van Europa, dus er zijn heel wat soorten beschreven die in België niet voorkomen. In combinatie met andere veldgidsen, zelfstudie en het leren kennen van vogelgeluiden en biotopen kan dit boek je verder op weg helpen naar de juiste naam van een (vliegende) vogel. Bij een boek dat het over bewegende beelden heeft, zou ik QR-codes verwachten of een themawebsite waarop filmpjes van de vliegende vogels te zien zijn. Dat zou een meerwaarde zijn.

Gaea Rysselaere

Handboek vogels in vlucht. Herken vliegbeelden van zangvogels (Tomasz Cofta)

KNNV, 2021
496 p.
ISBN 978 90 5011 8248