Pimpampoentjesgids

Wil je meer weten over lieveheersbeestjes, dan is deze gids iets voor jou. Aan de dikte van de veldgids te zien, is het een insectenfamilie die wel meevalt om te leren kennen. In het boek worden 58 soorten voorgesteld die in Nederland en Vlaanderen te vinden zijn.

Na de gebruikelijke inleiding met informatie over de levenswijze en kenmerken van lieveheersbeestjes, staat een ‘In-één-oogopslag gids’ van de meest opvallende onder deze torren. Handig als je een lieveheersbeestje snel wil herkennen zonder het hele boek te hoeven doorbladeren. Vervolgens vind je een uitgebreide beschrijving van de ‘opvallende lieveheersbeestjes’ per soort, met telkens gedetailleerde tekeningen van niet alleen de kever zelf (het imago), maar ook de larve en de pop. Aanvullend staat nog een foto van het imago afgebeeld. De ‘onopvallende lieveheersbeestjes’ zijn beknopter weergegeven. Met onopvallend bedoelt men dan de soorten die kleiner zijn dan zowat een halve centimeter. Tenslotte krijg je nog wat ‘gelijkende soorten’ op je bord, zowel lieveheersbeestjes onderling als andere insecten die er uit zien als lieveheersbeestjes. Handig om ook dit overzicht steeds even te dubbelchecken!

Ik kan me voorstellen dat je in het veld bij het raadplegen van dit boek vaak wisselt van de in-één-oogopslag gids naar de soortbeschrijvingen en de gelijkende soorten. Een lintje of kleur per hoofdstuk was dan ook handig geweest. In de titel staat trouwens dat de veldgids voor Nederland en Vlaanderen geldt, maar op de kaartjes wordt ook Wallonië meegenomen.

Gaea Rysselaere

Veldgids Lieveheersbeestjes van Nederland en Vlaanderen (Helen Roy en Peter Brown; illustraties: Richard Lewington)

Kosmos, 2021
176 p.
ISBN 978 90 215 7777 7
ISBN e-book 978 90 215 7778 4