Bosuitbreiding in het Meetjesland

Vlaanderen heeft al jaren nood aan meer bos. Vele studies ten spijt staan we (ook in het Meetjesland) na 20 jaar nog niet veel verder. Wat zijn de plannen? Wie moet ze realiseren? Waarom gebeurt er zo weinig? Wij vragen het ons ook af.

De Meetjeslandse Bossengordel (zie kaart)

Op kaart zie je heel mooi een band van bosgebieden die stilaan met elkaar verbonden zouden moeten geraken. Vooral Natuurpunt nam het heft zelf in handen en plantte de voorbije jaren op verschillende plaatsen nieuw bos aan, onder meer in Burkel en het Maldegemveld (Maldegem), de Keigatbossen en de Vallei van de Poekebeek (Aalter).

De Meetjeslandse studie rond bosuitbreiding

Het toenmalige Streekplatform Meetjesland liet een studie uitvoeren rond de mogelijkheden voor bosuirbreiding in het Meetjesland. Twintig jaar later is die studie nog steeds actueel… Studie bosuitbreiding Meetjesland tekst en kaarten 2003, studie in opdracht van het Streekplatform Meetjesland (opdrachthouders: Vereniging voor Bos in Vlaanderen i.s.m. Aeolus)

Enkele achtergrondartikels

Zuurstof voor het Meetjesland: Natuurpunt plant bomen Artikel Koen Martens, Toon Spanhove en Kurt De Kesel, ‘Natuur en landschap Meetjesland’ jaargang 22 nr.4 (2015) Bosuitbreiding in het Meetjesland: gepland of geplant? Artikel Koen Martens, ‘Natuur en landschap Meetjesland’ jaargang 16 nr.3 (2009), blz. 25-27