De kruidenapotheek

Dat auteur Jan Dries docent is aan de Europese academie, zal je niet ontgaan als je het eerste deel van het boek leest. Op verschillende plaatsen wordt verwezen naar de website – en dat komt weinig professioneel over.

Het boek is een soort drieluik: je krijgt een beschrijving van 100 kruiden, vervolgens een alfabetische lijst van ziektebeelden en welke kruiden daarbij kunnen helpen, en tenslotte 240 kruidenrecepten. Ook handig is dat het boek eerst enkele basisbegrippen beschrijft, zoals de gebruikte plantendelen, de belangrijkste inhoudsstoffen van kruiden en toedieningsvormen.

Wat mij betreft had dit werk wat minder ‘koel’ mogen zijn. Je voelt dat de foto’s geen band hebben met de auteur, die duidelijk probeert om zijn onderwerp afstandelijk en wetenschappelijk te benaderen. Dat kan uiteraard, maar ik mis toch een persoonlijke toets.

Gaea Rysselaere

Genezen met kruiden. 100 kruidenmonografieën. 270 ziektebeelden. 240 kruidenrecepten (Jan Dries)

Sterck & De Vreese, 2019
240 p.
ISBN 978 90 5615 538 4