Kinderen en vogels

Het boekje kent een vierde uitgave, wat doet vermoeden dat het vlotjes van de toonbank gaat.

Het lettertype is groter en speelser dan in gewone gidsen. Dat zou het voor kinderen beter / leuker leesbaar moeten maken. Uiteraard werd ook gezorgd voor heel wat beeldmateriaal. In plaats van een ongewijzigde herdruk had men het fotomateriaal hier en daar wat kunnen opfrissen. Ook de keuze voor een interactiever boek, bijvoorbeeld met qr-codes die verwijzen naar vogelgeluiden of filmpjes die een bepaald gedrag verklaren, had mij logischer geleken.

Er staat uitgelegd hoe je een verrekijker instelt. Dit is dan weer wel iets wat in andere gidsen meestal niet is opgenomen maar wel belangrijk is om vogels goed te kunnen bekijken.

Soms is de vormgeving weinig overzichtelijk, wellicht uit plaatsgebrek. Een foto staat bijvoorbeeld op een plek waar eerder het vervolg van een tekst had kunnen komen. Ik zou in het eerste deel, waar algemene informatie wordt gegeven over vogels, meer spelletjes en zoekopdrachtjes gestoken hebben, om het leren nog leuker te maken. Nu komt er heel veel ‘passieve informatie’ bij de jonge lezers terecht. Om de competitiegeest wat aan te wakkeren, staat achteraan in het boek een streeplijst waarop je kan aanduiden welke vogel je al hebt gezien.

Gaea Rysselaere

Vogelgids voor kids (Marc Duquet)

Kosmos, 2019
191 p.
ISBN 978 90 2157 2215