Nachtvlinders

Zoals het een echte veldgids betaamt, wordt ook hier eerst een uitgebreide inleiding voorzien om de levenswijze van nachtvlinders voor te stellen. Er wordt ook uitgelegd hoe je nachtvlinders zelf kan opkweken. Hoewel omstandig wordt beargumenteerd dat dit veel informatie geeft over de levenswijze van vlinders, is het maar de vraag of je dit soort kweekexperimenten door allerlei tips te vermelden, aan iedereen moet overlaten of enkel door experten en wetenschappers moet laten uitvoeren. Het ethische aspect komt hier helaas niet aan bod…

De soorten worden zoveel mogelijk in de verschillende stadia getoond, van ei en rups tot pop en vlinder. Het beeldmateriaal is enorm en men draaide de hand niet om voor een foto van een larve in een boomstronk of een uitkomende pop. Het is duidelijk dat heel veel soorten werden opgekweekt voor het fotomateriaal.

De verspreiding (in Nederland) per soort komt aan bod, met vooral veel uitleg over de (overwintering van) verschillende stadia. In die zin is het boek een waardevolle aanvulling op eerdere werken. Achteraan vind je overigens ook een index van de waardplanten. Zo kan je ook omgekeerd te werk gaan: je hebt en plant en wil weten welke soort er eitjes heeft op gelegd.

Gaea Rysselaere

Het nachtvlinderboek. Macronachtvlinders van Nederland en België, inclusief rupsen (Jeroen Voogd)

KNNV, 2019
672 p.
ISBN 9789050117043