Diepgewortelde monumenten in beeld

We staan er te weinig bij stil: ook bomen zijn monumenten die soms al eeuwen in ons landschap staan. Met een reizende fototentoonstelling wil de Natuurfotowerkgroep van Natuurpunt en Partners Meetjesland oude bomen in beeld brengen. Monumentale bomen vind je niet alleen in natuurgebieden, maar evengoed in parken en langs openbare wegen. Elke boom heeft bovendien een eigen verhaal.

Op hun zoektocht naar opmerkelijke oude bomen ontdekten de hobbyfotografen heel wat prachtige bomen. Geniet van een selectie uit hun fotoreeks tijdens de reizende tentoonstelling. De tentoonstelling opent in oktober 2019 in het nieuwe bosinfocentrum in Het Leen en reist daarna verder langs Meetjeslandse wegen. Op deze pagina lees je vanaf november ook de achtergrondverhalen bij de bomen.

Een jaar vol bomen

In het kader van dit project organiseren we de komende maanden enkele activiteiten rond bomen. We zullen daar op deze pagina over berichten. Je kan je ook inschrijven op onze digitale nieuwsbrief.

Het winternummer 2019 van ons tijdschrift (uitgave half december) zal over bomen gaan. Vraag een proefexemplaar aan.

De reizende tentoonstelling

De tentoonstelling reist de komende maanden het Meetjesland rond (dit overzicht wordt later aangevuld).

  • zondag 13 oktober tot woensdag 6 december 2019: nieuw bosinfocentrum van provinciaal domein Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo (opening op 13/10 van 14-17 uur)
  • … we bekijken momenteel de mogelijkheden!

Ken jij een fijne (Meetjeslandse) locatie voor onze tentoonstelling? Laat het weten!

Ik ken een boom

Weet je zelf ergens een oude boom staan, heb je een verhaal bij een opmerkelijke boom of beschik je over oude foto’s van monumentale Meetjeslandse bomen? Contacteer Filip Van den Bossche, 09 378 62 12, monumentalebomen@NPMeetjesland.be en misschien komt jouw verhaal op deze website.

Infoavond: bomen, levend erfgoed

Er worden nog veel teveel bomen gekapt of verkeerd behandeld bij de aanleg van wegen en gebouwen, bij particulieren thuis en op andere plekken.

Wat kan je doen als er in je straat plots bomen gekapt worden? Hoe kan je je gemeentebestuur overtuigen om een bomenplan op te maken of om bomen in het openbaar domein op een professionele manier te laten snoeien? Hoe kan je als natuurvereniging zelf actie ondernemen?

Op maandag 25 november 2019 organiseren we een infoavond met een juriste en een voormalig ambtenaar.

foto: Filip Van den Bossche