Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten!
* verplicht veld

Op stap met de klimaatdokter!

De klimaatdokter heeft jullie hulp nodig. Welk weer is het vandaag? En hoe ziet ons klimaat er uit? We luisteren naar het verhaal van de boom, want er is echt wel iets aan de hand. En alsof dat niet genoeg is, hebben ook de koolmezen een probleem. Snap jij het nog allemaal? Tijdens deze natuurwandeling maken de kinderen, jongeren of volwassenen op een speelse manier kennis met enkele begrippen rond de klimaatproblematiek.

 

 In het kader van het project ‘Neem de Mensen Mee!’ werkte Natuurpunt en Partners Meetjesland i.s.m. Regionaal Landschap Meetjesland in 2014 drie educatieve pakketten uit over klimaatverandering voor natuurgidsen en leerkrachten.

Voor elke doelgroep werd een apart pakket uitgewerkt. De pakketten kunnen ook toegepast worden op andere leeftijdsgroepen en in andere natuurgebieden. Doe ons een voorstel en samen gaan we op zoek naar een passende activiteit. Onze gidsen hebben voldoende ervaring om zich aan te passen aan de groep.

Je kan ook zelf op verkenning gaan, de rugzakjes worden gratis uitgeleend en de educatieve pakketten staan gratis online ter beschikking.

Er werden uitgestippelde natuurwandelingen met klimaatweetjes en ‑opdrachten uitgewerkt in drie Meetjeslandse natuurgebieden:

  • Maldegemveld (Maldegem-Knesselare): lespakket uitgewerkt voor kinderen van de eerste graad lager onderwijs (kan ook voor andere leeftijden)
  • Meetjeslands Krekengebied (grenshoppen aan de Vrouwkenshoekkreek: Sint-Margriete en Sint-Kruis): lespakket uitgewerkt voor kinderen van de derde graad lager onderwijs (kan ook voor andere leeftijden)
  • Vallei van de Oude Kale (Vinderhoute): lespakket uitgewerkt voor volwassenen (kan ook voor andere leeftijden)

Onze klimaatgidsen kunnen deze pakketten ook toepassen op andere doelgroepen en in andere gebieden.

 

Op stap!

Boek een klimaatwandeling op ons secretariaat. Een wandeling voor maximum 20 personen kost 40 euro voor scholen en 60 euro voor andere groepen.

Ben je geïnteresseerd om als leerkracht of natuurgids een groep te begeleiden tijdens klimaatwandelingen? Contacteer ons secretariaat! Wij lenen de pakketten en rugzakjes met educatief materiaal (wereldbol, thermometer, stethoscoop,...) gratis uit, mits een waarborg van 50 euro. Je kan de handleidingen en fiches ook gratis downloaden.

logo 'Op stap met de klimaatdokter!' (Steven De Dapper)

logo NPM    logo RLM

Dit grensoverschrijdend project wordt ondersteund door Interreg Vlaanderen-Nederland en de provincies Zeeland (Nl), Oost- en West-Vlaanderen (B), verenigd in de Euroregio Scheldemond.

 

 banner projectlogo's