Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Trekvogels langs de Westerschelde

zondag 18 september 2022, 13:15-18:00

De jaarlijkse trek van trekvogels blijft een raadselachtig fenomeen. Hoe sommige soorten ertoe gekomen zijn jaarlijks tweemaal een reis vol gevaren van duizenden kilometers te maken, hoe ze weten wanneer, waar naartoe, waar voldoende voedsel is onderweg … Wetenschappers vinden maar beetje bij beetje (en niet altijd met zekerheid) antwoorden op deze vragen.

De trek van zeevogels en steltlopers is zo een specifieke gebeurtenis die onopgemerkt voorbij gaat als je niet aan de kust woont. De broedvogels van het Hoge Noorden, die in de maanden juni, juli en soms nog een deel van augustus in deze gebieden jongen hebben grootgebracht, vertrekken dan langs de kusten richting Europa en Afrika.

Het slik- en schorrengebied aan Paulinahaven (NL) is één van de (kleinere) voedsel- en rustgebieden op hun verre reis. Het ruime voedselaanbod daar laat hen terug op krachten komen en ondertussen hebben wij de kans hen te observeren. We maken een wandeling langs de dijk en/of op het slik. Er valt natuurlijk vaak nog meer te zien in dit kleine reservaatje… vroege (trek)zangvogels, (trek)vlinders enz. zorgen, bij een beetje goed weer, voor een gevarieerde wandeling!

Meenemen: verrekijker en/of telescoop, degelijke stapschoenen of laarzen zijn interessant als we op het slik gaan.

Vervoer: met eigen middelen of kostendelend voor de passagiers (60 km heen en terug). Je kan ook rechtstreeks rijden (14u Paulinahaven, Landingsmonument) – in dat geval graag een seintje.

Gidsen: Dirk Minnebo, Ghisleen De Mits, Ward, Hugo, Carlos

Contact: Mia Verschaere, 09 357 59 30

Gegevens

Datum:
zondag 18 september 2022
Tijd:
13:15-18:00

Organisator

Interessegroep Natuur Sleidinge

Locatie

Sleidinge Dorp, aan de pomp
Sleidinge Dorp
Sleidinge, Oost-Vlaanderen 9940 België
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
zondag 18 september 2022
Tijd:
13:15-18:00

Organisator

Interessegroep Natuur Sleidinge

Locatie

Sleidinge Dorp, aan de pomp
Sleidinge Dorp
Sleidinge, Oost-Vlaanderen 9940 België
+ Google Maps