Het geschiedt niet vaak dat je bij een speurtocht in de natuur van heel dichtbij een zoogdier of een vogel kan waarnemen. Of je bent te traag voor hen, of zij zijn je te vlug af. Maar sporen laten ze alle na! En die kan je naar believen naspeuren en onderzoeken.

Precies dit wil dit rijkelijk geïllustreerde gidsje duiden: het stelt in een heldere en doorzichtige taal een aantal methodieken voor om dierensporen te ontdekken, te herkennen en eventueel te fixeren met een afgietsel. Maar daar blijft het niet bij: enkele hoofdstukken zijn gewijd aan de identificatie van nesten en holen, aan het keuren van etensresten na gulzige zoogdier- en vogelmaaltijden, aan dierenweelde aan het water,…

Wij mogen verder vaststellen dat ‘De jonge sporenzoeker’ een antwoord geeft op vraagstukken van biologische en ecologische aard: hoe verhoudt zich het zoogdier, de vogel of het insect zich tot het ecosysteem waartoe het hoort? Hoe ziet de spijskaart eruit van gene vogel of dit dier?

Het is een leerzame, buigzame handleiding geworden voor jonge speurders die het veldwerk hoog prijzen en de modder en de braakballen niet schromen.

Rino dall’Asta

De jonge sporenzoeker (David Melbeck)
Utrecht: De Fontein; Tirion, 2011
ISBN 978 90 5210 831 5
14,95 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum