Hout staat weer volop in de belangstelling. Houtskeletbouw, houten trappen, houten meubels. Binnen of buiten, het kan allemaal. Alleen moet je de geschikte houtsoort voor de juiste toepassing gebruiken.

De Nederlandse Stichting Vormgeving in Hout bracht enkele bescheiden publicaties uit over hout. In ‘Hoe je hout hout houdt’ geven verschillende experts hun mening over bescherming, verzorging en verfraaiing van hout. De verschillende mogelijkheden komen aan bod, van geen afwerking tot lijnolie, zeep, ei, teer enz. Dit leidt tot persoonlijke verhalen van (afval)houtverwerkers, vloerders, kunstenaars en muziekinstrumentenbouwers. Kan interessant zijn, maar het mist samenhang en heeft weinig waarde voor beginners die op zoek zijn naar een leidraad.

Veel interessanter is dan het boekje ‘Duurzaam zonder verduurzaming’ van VIBE. Het is intussen al enkele jaren oud maar verliest daarom niet aan actualiteit, wel integendeel.
Het boekje begint met de basisbegrippen van hout: de structuur, de verschillende zaagmogelijkheden (dosse, kwartiers, kops hout), vochtigheid, mogelijke aantastingen, duurzaamheidsklassen. Vervolgens heeft men het over de verschillende mogelijke houtbehandelingen. Belangrijker is dat deze behandelingen vermeden kunnen worden, mits gebruik van het juiste hout op de juiste plaats. De volgende hoofdstukken gaan dan ook dieper in op houtgebruik in buitenklimaat, hout in contact met grond of water en binnentoepassingen. Dit is een onmisbaar basiswerkje voor wie doordacht en verantwoord met houtgebruik wil omgaan.

Gaea Rysselaere

Hoe je hout hout houdt. Bescherming, verzorging, verfraaiing (Redactie Marije Verbeeck)
Brummen: Stichting Vormgeving in Hout, 2010
48 p.
ISBN 978 90 6224 496 6
10 euro
(meer info en bestellen:www.vormgevinginhout.nl)

Duurzaam zonder verduurzaming. Over duurzaam houtgebruik zonder preventieve chemische behandeling. Deel 1: Alle toepassingen (Peter Geldof et al.)
[Antwerpen]: VIBE, 2005
17 euro
(meer info en bestellen: www.vibe.be)

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum.