Vossen, reeën, wilde zwijnen, marters: zoogdieren zijn in opmars. Wellicht is dat de aanleiding voor een reeks van de Zoogdiervereniging Nederland en de KNNV uitgeverij. In deze nieuwe reeks verscheen onlangs een werk over het wild zwijn en over de steenmarter.

Het opzet van beide boeken is iets anders. Wellicht omdat meer bekend is over het leven en welzijn van het zwijn dan van de steenmarter… In het zwijnenboekje heeft men het vooral over de geschiedenis, hoe de dieren zich gedragen en welke problemen er zijn wanneer ze met de mens moeten samenleven. Men stelt zich ook de vraag hoeveel ruimte het wild zwijn moet krijgen. We moeten leren leven met het zwijn. Ze weghouden op plaatsen waar ze niet gewenst zijn, kan door de juiste infrastructuurwerken.

Bij de steenmarter horen we een diepgaander verhaal over gedrag en voortplanting. Ook bij ons komt de steenmarter wellicht meer voor dan we vermoeden. De sporen zijn immers minder duidelijk dan die van een wroetend zwijn en het dier laat zich niet zo vaak zien. Ook hier komen mogelijke problemen en oplossingen aan bod wanneer de marter in de buurt van mensen komt wonen.

Interessant voor wie in de ban is van het zoogdier – of dat niet is. Want deze reeks is interessant als je ook eens een andere kant wil horen dan de problemen die deze dieren kunnen veroorzaken, nu ze onze regio opnieuw proberen te veroveren.

Gaea Rysselaere

Wilde zwijnen / Geert Groot Bruinderink, Sasja Dekker . – Zeist: KNNV, 2010 . – 112 p. – ISBN 978 90 5011 328 1. 19,95 euro

De steenmarter / Sim Broekhuizen, Dick Klees, Gerard Müskens . – Zeist: KNNV, 2010 . – 112 p. – ISBN 978 90 5011 335 9. 19,95 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum.