Dit frisse en rijkelijk geïllustreerde natuurverhalenboek is aanvankelijk geschreven voor de honderden natuurgidsen, binnen ons taalgebied, die hun begeleide wandelingen wensen op te fleuren met oude en nieuwe verhalen/sprookjes over planten en dieren. We lezen hoe de witte raaf zwart is geworden, waarom de haas een korte staart heeft en hoe de ratelpopulier precies zijn naam kreeg.

Zo behandelt auteur Els Baars, voor elk seizoen, de natuurlijke rijkdommen tijdens een natuurexploratie door op een originele manier te verwijzen naar de Grieks-Romeinse, Keltische en Germaanse mythes & legendes. Daarnaast betrekt ze ook de nieuwe sprookjes en legendes in haar verhaal, waarvan vele betrekking hebben op de uiterlijke kenmerken en de bonte kleurenpracht van plant en dier. Het zijn stuk voor stuk vermakelijke natuurverhalen die bovendien interessante wetenswaardigheden bevatten.

Kortom: het is een prachtig, tot meditatie uitnodigend boek geworden, waarvan de charme en de betoverende vertellingen ook de allerkleinste natuurontdekkers zullen smaken.

Rino dall’Asta en Johannes Teerlinck

Waarom de koolmees een stropdas draagt. Verhalen over dieren en planten in en om het huis
(Els Baars)
Zeist: KNNV, 2011
ISBN 978 90 5011 4004

12,95 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum