De reeks ‘Vogels rondom ons’ van Jenny De Laet werd in een nieuw verenkleed gestoken. Voor mij ligt de versie over zwaluwen. In het begin van het boek mis ik een verduidelijkende foto of tekening van de verschillende soorten zwaluwen. In het algemeen bevat het boekje veel tekst, maar die is heel bevattelijk geschreven. De foto’s en (soms minder realiteitsgetrouwe) tekeningen zijn een welkome afwisseling.

Het boek werd opgesteld volgens de seizoenen, met in de lente meer informatie over paarvorming en broeden, in de zomer de overlevingsstrijd voor (jonge) zwaluwen en in de herfst de grote trek. Voor de winter valt er weinig te vertellen aangezien de zwaluwen dan naar warmere oorden zijn vertrokken. Er komt wel een stukje over de klimaatverandering aan bod. Tot slot leren we nog het één en ander over de bedreiging van de zwaluw, zoals intensieve landbouw en radioactiviteit.

Gaea Rysselaere
Zwaluwen, dapper, frivool en bedreigd / Jenny De Laet. – [Herziene uitgave]. – Brussel: VUB Press, 2010 . – (Vogels rondom ons 14) . – 128 p. – ISBN 978 90 5487 705 9. 20 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum.