Allerlei handboeken over natuurfotografie zijn sinds de opkomst van de digitale fotografie verschenen. Dit is echter een boek dat in het oog springt. En dat komt niet alleen door de kracht van de eenvoudige beelden, maar vooral door de sterke opbouw van het boek.

Het boek richt zich tot de amateur-natuurfotograaf, maar de algemene principes van (digitale) fotografie werden niet uit het oog verloren. Er is zijn dan ook enkele hoofdstukken gewijd aan de technische kant van de zaak en welke objectieven en hulpstukken het fotograferen van natuur vergemakkelijken. Het boek leert je ook op een andere manier kijken: er is aandacht voor licht, kleur, contrast, compositie enz. De auteurs vergaten bovendien het belang niet te onderstrepen van een artistieke visie. Echte fotografen weten immers het technische en artistieke element te combineren tot een aantrekkelijk geheel. De tips en ideeën van de schrijvers worden telkens verduidelijkt met een (natuur)foto, wat erg inspirerend is.

Ook het fotograferen van speciale thema’s komt aan bod, zoals macro- en onderwaterfotografie. Men vergeet zelfs niet de beeldbewerking achteraf, waarbij een kort overzicht wordt gegeven van waarop je moet letten, zoals het maken van back-ups, het gebruik van software en (de grenzen van) beeldbewerking.

Gaea Rysselaere

Handboek natuurfotografie (Bart Siebelink, Edo van Uchelen)
Zeist: KNNV, 2011
ISBN 978-90-5011-3663
29,95 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum