Verwilderde schoonheid

“Stinzenplanten zijn verwilderde knol-, bol- en wortelgewassen die vanaf de zestiende eeuw zijn ingevoerd in ons land [Nederland]. Van oorsprong groeiden ze rond kastelen, borgen en buitenplaatsen.”, luidt het op de achterflap. Zo weet je meteen wat met stinzenplanten wordt bedoeld.

Even snel bladeren door het boek en je krijgt meteen zin om je tuin op te fleuren. Van heel wat stinzenplanten zie je niet alleen de bloei, maar ook hoe de bollen of knolletjes er uit zien. Handig als je bij het woelen in je tuinbodem iets tegen komt. Ook een detail van het blad of de vruchtjes is heel fraai weergegeven. Alle info die je nodig hebt om te gaan planten, staat vermeld: de plantdiepte, hoe hoog de plant wordt of wanneer ze bloeit.

Ook begeleiders van stinzenplanten worden genoemd. Dat zijn inheemse planten die je meestal aantreft in de buurt van stinzenplanten, denk maar aan speenkruid, look-zonder-look of zevenblad.

Zoals vaak bij KNNV een steeds terugkerende opmerking: jammer dat dit boek enkel Nederland behelst… De prachtige ‘blauwe kousjes’ van de Vlaamse Ardennen of de Meetjeslandse voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon en speenkruid zijn hier immers ook prachtig.

Gaea Rysselaere

Basisgids stinzenplanten. 120 soorten. Gemakkelijk herkennen. Ruim 500 foto’s (Heilien Tonckens, Will Leurs, Rick Hoeksema)

KNNV, 2020
188 p.
ISBN 978 90 5011 710 4