Op zich is het onthutsend dat we boeken moeten schrijven over hoe we onze kinderen terug naar buiten krijgen. Gelukkig is dit boek een echte uitnodiging om dat ook op een uitdagende manier te doen. Het boek kan zowel voor kinderen zelf dienen als voor ouders, leerkrachten en natuurgidsen.

Het boek geeft voldoende prikkels om veel meer te doen dan ‘een saaie boswandeling’ maken. Het zit boordevol leuke ideeën: oude en nieuwe, eenvoudige en moeilijke. Spontae dingen die kinderen al generaties lang doen zoals boomklimmen, hutten bouwen en pluisjes blazen, maar ook iets bijleren over de natuur en technieken uitproberen zoals een hygrometer of een waterklok maken.

Het boek is meer dan een ideeënboek. Je vindt een ingang per seizoen maar ook volgens de elementen, planten en dieren, de natuur in je tuin of op school. Het zit boordevol weetjes en trucjes. Op verschillende pagina’s staan zoektabellen (strandvondsten, vogels, wolken, planten,…). De cijfers komen niet altijd overeen met de prent op de zoekkaart, dus soms is het écht een zoekplaatje. De lay-out komt hier en daar slordig over, maar misschien spreekt dit jongeren net aan.

Pluspunt: er werd zowel aan Nederlandse als aan Belgische lezers gedacht: ook Natuurpunt wordt achteraan in het boek vermeld!

In dit boek blijf je bladeren, zoals ook de natuur zelf eindeloos boeiend bladert.

Gaea Rysselaere

Alle kinderen naar buiten! Het Grote Natuuractiviteitenboek (Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter)

KNNV Uitgeverij, 2016
279 p.
ISBN 978 90 5011 579 7
29,95 euro

Er is een inkijkexemplaar van dit boek aanwezig in ons documentatiecentrum