Het is zomer, alles staat in bloei of springt al in ’t zaad. Wie een moestuin heeft en graag zelf zaad wint voor volgende jaar, heeft met dit boekje en goede leidraad vast.

Waarom zaad winnen en welke soorten zaden vind je in de winkel? De inleiding gaat er dieper op in. Enige botanische en biologische kennis is vereist, dus ook daaraan wordt een kort hoofdstuk gewijd. Een belangrijk aspect is natuurlijk de aanwezigheid van bestuivers.

En dan: aan de slag. Wat heb je nodig? Hoe oogst en bewaar je verschillende soorten zaden? Het staat allemaal mooi uitgelegd in het tweede deel van het boek. Er is in verhelderend fotomateriaal voorzien. Vervolgens worden de belangrijkste families uitgelicht: bonen, bieten, kolen, wortelen, sla, ui, komkommer en tomaat. Je leert dat het bij de ene familie al iets gemakkelijker gaat dan bij de andere.

Erg handig is het tabelletje op het einde, waarin de kiemkracht (in jaren) vermeld staat, hoeveel planten je minimaal moet oogsten en hoe moeilijk het oogsten is. Heb je nog niet alle termen beet, dan flap je de cover uit en gaat op zoek in de verklarende termen.

Vanaf nu kan je zonder gêne genieten van bloei en vruchtzetting van broccoli, prei of sla. Laat ze schieten, laat ze bloeien, oogst de zaden en deel / ruil ze met je moestuinvrienden! Dit boek is een mooi tegengewicht voor de Monsanto’s van deze wereld.

Gaea Rysselaere

Zelf zaden telen. Basisboek voor zaadteelt in de moestuin

Uitgeverij Jan van Arkel / Velt vzw, 2016
143 p.
ISBN 978-90-6224-0543-7
17,95 euro