Een goed boek over thee (pardon, infusies), dat springt er uit tussen de overvloed aan culinaire literatuur. Intussen zit het boek al aan zijn tweede druk.

Het eerste deel van het boek is absoluut een aanrader: richtlijnen over het plukken en kopen van kruiden, maar ook een hoofdstuk over het belang van het juiste water bij het bereiden van infusies. Aan alles werd gedacht: zoetstoffen in je thee? Hoeveel thee gebruik je? Builtjes of losse thee? Trektijd? Het enige minpunt zijn de persoonlijke frustraties die de schrijfster constant laat doorschemeren in de tekst, zoals over alcoholmisbruik en bestrijdingsmiddelen.

Het tweede deel beschrijft een heleboel mogelijke (tuin)planten en specerijen waarmee thee kan gezet worden, met een korte beschrijving van de plant, welke delen wanneer geoogst worden en wat de medicinale werking is. Zelfs van herderstasje (bloedstelpend) of eikenbladeren (ontsmettend) kan je een infusie zetten. Om je op weg te helpen worden nog wat tips meegegeven voor thee tijdens zwangerschap en borstvoeding en worden heel wat voorbeelden van ‘stemmings’-theemengelingen vermeld.

Gaea Rysselaere

Zelf geplukt. Heerlijke en heilzame bloemen- en kruideninfusies (Ann Vansteenkiste)

Davidsfonds, 2014
269 p.
ISBN 978-90-5826-868-6
27,50 euro