Dit is een leuk boek voor kinderen en gaat de vriendengroep van het lieveheersbeestje. Kinderen leren erin allerlei insecten uit onze tuinen kennen, leren goed te kijken naar wat ze zien in het boek en te luisteren naar wat hen voorgelezen wordt. Er mag naar hartenlust gekleurd en gestickerd worden. Kortom, het is een doe-boek, vol leuke spelletjes, aantrekkelijk voorgesteld en kleurrijk geïllustreerd, waar kinderen ondertussen ook heel wat bijleren.

Kinderen vanaf vier jaar kunnen met het boek aan de slag, op voorwaarde dat ze hulp

krijgen van iemand die uitlegt wat bedoeld wordt. En dan nog zijn sommige spelletjes te moeilijk voor een kind van vier. Ik denk aan ‘Boter Kaas en Eieren’ (of drie op een rij), ‘Warboel’ (niet alle kinderen van vier kunnen tellen tot 24 en cijfers herkennen) en ‘Kletspraatjes’ (waar een beroep wordt gedaan op figuurlijke betekenissen van taal).

Af en toe wordt nogal nonchalant omgesprongen met taal: ‘koninginnepage’ en ‘koninginnenpage’ op dezelfde pagina, ‘cicade’ op een van de pagina’s waar de insecten voorgesteld worden en verder zijn het plots ‘krekels’; gebruiken wij in het Nederlands ‘wie mist er’ en ‘missende beestjes’?

Desondanks is het een leerrijk, leuk en grafisch zeer verzorgd boek waaraan misschien iets oudere kinderen veel plezier kunnen beleven. De wondere wereld van minuscule kan je trouwens ook ontdekken op cd-rom en het spel ‘Minuscule’ is beschikbaar via de App Store.

Carine Dhondt

Minuscule. Zoek en vind… het kleine beestje
Zeist: KNNV, 2014
40 p.
ISBN 978 90 5011 527 8
14,95 euro